Avantura ispričana jezikom prirode - Neretva rafting

neretva rafting dzajica buk 03

Ponuda: Avantura prvi dan 80.- KM

1. Dolazak u bazu 6 KM od Konjica uz Neretvu - Džajići do 10h
2. Kafa, doručak, piće (pura sa kiselim mlijekom, mix sireva sa uštipcima…)
3. Spremanje za rafting, na raspolaganju izbor rafting odijela, obuće za vodu,…)
4. Prevoz na start raftinga – Glavatičevo cca 60 min (informisanje, fotografisanje
Vidikovac Boračko jezero, spremanje za vodu adaptacija cca 15 min
5. Rafting niz Neretvu do ušća Rakitnice, pauza – kupanje, sunčanje, fotografisanje,… cca 30 min
6. Nastavak raftinga kroz kanjon do baze Džajići
7. Dolazak u bazu, spremanje “suha odjeća”
8. Ručak “Švedski stol” (jagnjetina sa ražnja, sač-peka, roštilj, pite, riba-pastrmka salate), piće (sok, pivo, travarica, vino,…
9. Muzički program (karaoke, izbor muzike – jukebox), podjela foto CD-ova, kraj programa do 19 h
Cijena ovog paket aranžmana iznosi 80.-KM/osobi

Svi učesnici dobiju besplatan CD sa nezaboravnim fotografijama svoje jednodnevne avanture...

neretva rafting dzajica buk 02

Dvodnevni izlet 120.- KM

... jednodnevni izlet plus večera i noćenje sa doručkom
Nazovite nas i dogovorimo se o vremenu dolaska na polazno mjesto ili izvršite online rezervaciju. Sve ostalo je naša briga.
Kad?
Svaki dan u dogovoreno vrijeme, po vašoj želji.
Gdje?
6 km od centra Konjica, plaža Džajića buk (polazna i dolazna stanica)
Kako?
Individualno ili u grupi.

Sve dodatne informacije možete dobiti na:

Telefon: 061 577 000 ili 061 482 400
Tel/Fax: 036 724 162
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! - Kasim Džajić
www.neretva-rafting.ba

neretva rafting dzajica buk 03

Modrozelena, čista, plaha i brza, a opet podatna i zamamna, rijeka Neretva, biser u perli darovanih nam ukrasa, pronosi i kazuje svoju zatajnost i ljepotu tragaocu – zaljubljeniku jedinstvenim govorom Savršenstva Apsolutnog Tvorca.

Milenijumski već ustrajno gordo, obgrljena planinskim masivima Prenja i Čvrsnice, teče Neretva svoju veličanstvenu ljepotu, spajajući kristalnim razigranim slapovima ushićenost i divljenje, snove i traženja, priče i pričanja nekih davnih i ovih naših vremena, spremna za susrete sa onima koja dolaze.

I stari Rimljani ne znadoše kako joj tu čudesnu ljepotu opisati, kako joj odu radosti tim grandioznim Savršenstvom Stvaranja što vjernijim i umilnijim imenom izreći. Nazvaše je Nera – Etva, božanskom rijekom, a kako bi drukčije. Na njenim obalama gradili kućice za odmor, povijest kazuje.
neretva rafting dzajica buk 04
Tu su i kameni spavači svoj počinak u smiraju otpočinuli. Sjene odanih bosanskih bogumila svojim brojnim stećcima ovdje, Neretvi stražu čuvaju. Zauzvrat, ona im žuborom san njihov uljepšava. Kako selo Džajići, tako i Vrbljani, Gorani, Račica, Odžaci, Grčka glavica – Biskup kod Glavatičeva, Doljani, Poljice na Visočici, Dabića poljana, Borci, Ocrkavlje... čuvaju biljege davnih predaka, kao dobri domaćini, jednako kao i ovi prostori koji su prije nekoliko stoljeća pružili utočište Dobrim Bošnjanima pred hajkom i progonima ljutih im neprijatelja.

Ostadoše patarenski neizbrisivi tragovi, jedinstveni u svijetu, kao tajna i pečat bosanskog povijesnog kolorita i opstojnosti.
neretva rafting dzajica buk 05
Samo na ovima prostorima čak je 125 nekropola i 3018 stećaka. I pod kamenom... raskoš je i pohranjena mudrost od koje je ponešto stalo i ostalo zapisano u brojnim epitafima sa opominjućim svevremenskim porukama čovjeku - prolazniku.
Zapisi o stećcima kao najljepši izdvojiše onaj koji pripada izvjesnoj Dubrovkinji, Goisavi Sanković na Biskupu, ispod kojeg pronađoše ostatke njezine svilene haljine i čaše od čuvenog venecijanskog murana.
  Obale Neretve mnogi su do danas pohodili, znani i neznani. Otkrivali tajne i bogatstva u modrim joj dubinama, ali i zelenim sjenovitim četinarskim i listopadnim njedrima okolnih planina. Jer, rijetko se na tako malom prostoru desi obilje ljepote i šarolikih biljnih i životinjskih endema čiji su popisi zabilježeni perima poznatih domaćih i stranih istraživača, Istraživanja izbrojala ukupno 47 endemnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, a Vrtaljica i Zlatar su, kažu, pravi, u svijetu nauke, poznati botanički vrtovi.... Pa, samo zbog Konjičkog vrička (Acinos orontius), koji raste u rijetkim crnoborovim šumama kanjona Neretve i na Prenju, reći će znalci, Karlo Maly, poznati istraživač flore Bosne i Hercegovine, pohodio je ovaj kraj više od 20 puta. Prenjska oštrica, Hercegovačka lazarkinja i Hercegovački zvončići mogu se naći samo u kanjonima Neretve i Rakitnice, na Prenju i Čvrsnici uz to, i nigdje više na svijetu.
neretva rafting dzajica buk 06
U biserju prirodnih fenomena brojni su vrijedni spomenici hidrološko-geološke i ekološke raznolikosti. Među hidrološkim draguljima izdvaja se Džajića buk na rijeci Neretvi.

Brojni su, stoga, razlozi što se ovi krajevi nađoše još u starim evropskim turističkim vodičima…

Rafting na Neretvi najbliskiji je susret sa njezinom svekolikom raskošnom ljepotom. Na putu dugom dvadesetak kilometara, spuštajući se kroz kanjon Neretve, od Glavatičeva do sela Džajići , vidjet ćete i doživjeti neponovljive prizore netaknutog sklada veličanstvene prirode. Plahi brzaci i vodopadi, smaragdno korito kanjona, gdje se plavetnilo neba naslanja na bjelinu pomno isklesanog stijenja dlijetom vremena, zasjenci i uvale, osunčane plaže i prikrajci, riba i ptica, zov i pjesma, bit će razlogom vašeg ushićenja i posvemašnje radosti u susretu s neviđenim i još nedoživljenim.
neretva rafting dzajica buk 07
Bit će to jedan po svemu nezaboravni dan, ispunjen od prvojutarnjih sunčanih zraka do večernjeg sutona, dan s Neretvom, dan sa dragim vam prijateljima ili saradnicima, dan potpunog korisnog druženja, odmora i užitka. Početak uzbuđenja već su i same jutarnje pripreme za odlazak na rafting. Srdačan doček domaćina, gostoprimstvo rastrtog stola sa obilnm i raznovrsnim doručkom iz tradicionalne domaće kuhinje, malo smijeha i nestrpljenja da sve što prije počne, fotografisanja i dogovora, a onda, eto poziva da se počne sa oblačenjem rafterske opreme. Namjenska odijela, zaštitni prsluci i kacige, dijele se uz korisne upute i sugestije…Malčice treme i upitnih pogleda prema svim tim stvarima i usputnim, izrečenim i neizrečenim pitanjima, da li su baš sve nužne i je li to opasno?! Osmijehom ih tješe i znano objašnjavaju pitane potankosti profesionalni skiperi, dok užurbano pripremaju za transport čamce, vesla i ostalu opremu potrebnu za rafting. Ne zaboravljaju ni foto-kamere jer sve ima biti zabilježeno na cd-nosačima slike koje će na kraju dana biti podijeljene kao dar i uspomena svim gostima.
I eto, sve je spremno za početak avanture. Na znak o polasku, putnici se ukrcavaju u minibuse koji će ih odvesti do Glavatičeva, odakle rafting započinje.
neretva rafting dzajica buk 09
Pedesetak minuta vožnje uz strme zavoje brzo protiče u dobroj atmosferi ugodnog druženja, korisna objašnjenja pratećih vodiča i davanje posljednjih uputa.

Dolazak na Glavatičevo i čamci spremni za putovanje. Neretva vas dočekuje mirna i krotka. Da vas primami i otvori dveri svoje raskošne jedinstvenosti. Počinje lagahno veslanje, priča i pjesma. Uskoro slijedi opuštanje i blaga omama…sve nestaje, samo, Ona, rijeka teče.. Mirni šum vode, okolno bujno zelenilo, sunce koje miluje i čisti zrak koji žedno udišete…
Osjeti Neretva da ste spremni za malo uzbuđenja i malo igre i malo nadmetanja s njezinom živošću i nepredvidivošću. I eto prvoga buka koji iz daleka već kazuje svoje nestrpljenje hoćete li uspješno savladati njegovu razigranu vodenu zasjedu…I vi ste spremni, osobito onda kad čamcem brode spretni skiperi bodreći vas svojom sigurnošću i vidnim iskustvom. Zaveslate onda i vi jače…Cika nalik dječijem veselju i oduševljenju, a onda vas rijeka opet mirno vodi do sljedeće svoje prekrasne pršteće prepreke…
Smjenjuju se bukovi i mirni vodeni prolazi..Teče Rijeka… Žedan li si, sagni se i pij…čista je!
Hoće Neretva da vam pokaže sve svoje draži, pa i svoju prekrasnu susjedu Rakitnicu. I jedna i druga ponudiće vam za odmor veliku plažu, koja je rasprostrla svoj bijeli kamen i pijesak baš tu na ušću, gdje se Rakitnica spaja sa Neretvom da zajedno zanosno teku i veličaju Ljepotu.
Oni što ne mogu odoljeti, okupaće se u njenoj svježini i tijelom svojim sunce pozdraviti.
Već razigrani, neki će se odvažiti i na skok u modrozelenu, kao suza čistu rijeku i njene dubine, sa obližnjih litica.
Hrabri graciozno izvode skokove “na glavu”, a oni drugi, slijede ih kako stignu…
neretva rafting dzajica buk 10
Skiperi pozivaju na ukrcavanje u čamce i nastavak ovog jedinstvenog vodenog putovanja, obećavajući još uzbuđenja, usput tješeći one kojima je žao iz te lijepe oaze užitka.
Uskoro, kanjon “Proplav” otvara svoja vrata, iza kojih dah opet zastaje pred svekolikom ljepotom. Neretva ponosno divotu svoju i ukrase što je uramljuju na dar vam duši i oku raskošno sipa. Zidovi joj bijelo stijenje i litice Peći sa najljepšim rezbarijama visoko u nebo streme. Odozgo, sa obronaka, munika i tisovina vam svoje slike šalju, a orlovi krilima pozdrav domahuju. Niše u stijenama zagolicaju maštu svojom tajanstvenošću.
Negdje na sredini kanjona dočekuju vas dražesni slapovi “Blizanci“, gdje je zaustavljanje i fotografisanje skoro pa nedopustivo preskočiti. Plovi smaragdna rijeka. Između sanjarenja, radosti, pjesme i smijeha, plove čamci..Na ritam već ste svikli. Tihaci i brzaci se smjenjuju. Ostaju iza vas veliki bukovi .. Ploče, Štrojila…I evo slijedi onaj posljednji, Džajića Buk! Ovaj je i najzahtjevniji, pa je izazov nadmetanja još veći…
Malo pripreme na čamcu, upute od strane skipera, dogovora i evo ga …Pršte mlazevi vode hučeći i izvijajući se u pjenušave vodoskoke .. žešći zamasi veslom i gotovo…Džajića Buk je savladan, ostaje iza vas veselo vam domahujući ljepotom svojom, a Neretva ponovnom krotkom mirnoćom najavljuje završetak višesatne plovidbe.
Dolaskom u selo Džajiće u kasne poslijepodnevne sate rafting se završava, ali ne i dan na Neretvi.. Nakon što ste po izlasku iz čamca, raft-opremu zamijenili suhom i toplom odjećom, vrijeme je za slasno objedovanje.
U lijepom i ugodnom ambijentu, na terasi uz samu rijeku, bićete ugošćeni ljubaznošću i toplim gostoprimstvom vaših domaćina, raznovrsnom i ukusnom tradicionalnom kuhinjom, ali i dobrom zabavom.

Poželite li ostati duže, na raspolaganju su vam prostrani i udobno opremljeni šatori sa prekrasnim pogledom na rijeku i kompletnom pratećom uslugom..
neretva rafting dzajica buk 11
Biće to neponovljiva avantura ispričana jezikom prirode i dobrih ljudi, u kojoj Neretva ugošćuje putnike namjernike. Okrjepljuje i napaja . I nadahnjuje. Bjelašnica je uz Jahorinu, Vlašić, Kupres i Blidinje jedan od vodećih ski centara u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Bjelašnica je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini. Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti na www.neretva.rafting.ba

konjic

Prijavite se za naš Newsletter

Promo materijali - downloadRealizacija web portala

Special Thanks

thank you

powered by Innovattivo.com /MGE & NCU