Vjerski turizam

Vjerski turizam u BiH

Na maloj teritoriji i pored malog broja stanovnika, slavenskog porjekla koji govoreisti jezik, srele su se tri mediteranske civilizacije zapadne Evrope u formikatolizizma, vizantija u formi pravoslavlja i Otomansko Carstvo u formi islama. Kada su Jevreji prognani iz Španije i Portugala krajem 15.v. Turci su im ponudili azil te otada je i četvrta kulturna komponenta u Bosni i Hercegovini. Uprkos svim ljudskim, međureligijskim i međuetničkim iskušenjima ikonfliktima, drugačiji kulturni sistemi nasljeđivani generacijama, upravo su bili ti koji su stvorili ovakvu Bosnu i Hercegovinu u kojoj je narod održao urođenu svijest i ponos, bez obzira na vjeru ili etničku pripadnost.

Burna prošlost i dešavanja kroz minula stoljeća dovela su na tlu Bosne i Hercegovine do stvaranja ambijenta u kome različite religije egzistiraju, prožimaju se i nadopunjuju. Tako je u Bosni i Hercegovini, u njenom glavnom gradu Sarajevu, moguće u laganoj desetominutnoj šetnji obići vjerske hramove mislimana - Gazi Husrev-begova džamija, pravoslavaca - Saborna crkva, katolika - katedrala Srca Isusova, te Sarajevsku sinagogu.

Nakon pojavljivanja Djevice Marije , Međugorje je u posljednjih dvadeset godina postalo moderan centar vjerskog turizma i odredište brojnih vjernika iz čitavog svijeta. Međugorje je - pored Lourdesa i Fatime - postalo najpoznatije marijansko svetište u svijetu. Hodočasničke skupine svakodnevno dolaze iz svih krajeva svijeta, a grube statistike kazuju da Međugorje svake godine posjeti više od milion vjernika koji naraspolaganju imaju oko 15.000 ležaja u porodičnim hotelima i pansionima prilagođenim modernim zahtjevima vjerskog turizma.

Osim Međugorja, najatraktivnija destinacija na bh mapi vjerskog turizma je Ajvaz dedina pećina, odnosno muslimanska vjersko-kulturna manifestacija Ajvatovica kod Prusca. Ajvatovica je najpoznatije dovište Bošnjaka u BiH i desetine hiljada muslimanskih vjernika iz BiH i svijeta svake godine dolaze na Ajvatovicu kako bi proučili «kišnu dovu» za Alahovu milost i rodnu i uspješnu godinu.

Bosna i Hercegovina, ukrašena je mnogim objektima religijskog i kulturnog značaja vjernika pravoslavne vjeroispovjesti koji predstavljaju prave narodne svetinje.

Znamenitošću se izdvajaju manastiri koji datiraju iz XIII i XV vijeka kao što su: Tvrdoš, Dobričevo, Ozren, Gomionica, Liplje, Moštanci, Dobrun i crkva u Čajniču u kojoj je pohranjena čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, koju je prema predanju, iz Trojeručice, naslikao sam apostol Luka.

Među veoma posjećenijim destinacijama vjerskog turizma u BiH su i: Olovska Gospa, Manastir Žitomislići, Kraljeva Sutjeska, Humac Hercegovina, kuća mira Prozor – Rama, te Djevojačka pećina i dovište u Brateljevićima kod Kladnja.

Bosna i Hercegovina, ukrašena je mnogim objektima religijskog i kulturnog značaja vjernika pravoslavne vjeroispovjesti koji predstavljaju prave narodne svetinje. Znamenitošću se izdvajaju manastiri koji datiraju iz XIII i XV vijeka kao što su: Tvrdoš , Dobričevo, Ozren , Gomionica, Liplje, Moštanci, Dobrun i crkva u Čajniću u kojoj je pohranjena čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, koju je prema predanju, iz Trojeručice, naslikao sam apostol Luka.

Mapa destinacija vjerskog turizma

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU