Banja Vilina Vlas - Višegrad

banja vilina vlas visegrad banjski turizam bih

RC "Vilina Vlas" smješten je u gustoj borovoj šumi, 5km od Višegrada, RS, BiH.
Nadmorska visina je 460m , klima umjerenokontinentalna. Termalne vode višegradske banje stare su preko 38 hiljada godina , na površinu izbijaju sa dubine od 180 metara . To je radioaktivna izoterma okarakterisana Ca - Mg hidrokarbonatom.
Objekat raspolaže sa 160 ležajeva u jednokrevetnim , dvokrevetnim sobama i apartmanima . Gostima su na usluzi dva restorana sa 370 sjedišta , aperitiv bar , terase i živopisine, netaknute blagodeti prirode.

Nadmorska visina je 460 m , a klima je umjerenokontinentalna . Radioaktivna terma . Po radioaktivnosti vode višegradska banja se nalazi na prvom mestu u RS i Federaciji, a na drugom na prostoru bivše Jugoslavije . Bazen se puni stalnim priticanjem vode sa izvora . Na izvorima termalne vode u Višegradskoj banji raste endemična vrsta paprati – vilina vlas . Biljka raste isključivo u svom prirodnom staništu i nemoguće ju je odgajati na drugom mjestu . Po njoj je rehabilitacioni centar i dobio ime .

Stručnjaci su utvrdili da su termalne vode višegradske banje stare preko 38 hiljada godina i da izbijaju na površinu zemlje sa dubine od 180 metara . Temperatura vode je 34C . Voda sardži : natrijum , kalijum , kalcijum , magnezijum , aluminijum , litijum , troncijum , mangan , željezo , amonijum – hidrokarbonate , hlor , sulfate , nitrate , jod , silicijumdioksid , aluminijum – oksid i okside gvožđa i drugih metala koji je čine ljekovitom . Posebno je interesantno što u vodi višegradske banje ima radona koji podmlađuje , odnosno spriječava starenje . I bolesni i zdravi dolazili su ovdje vijekovima , neko radi zdravlja , neko radi odmora i provoda .

U medicinskom dijelu objekta nalazi se zatvoreni bazen (18x16 metara) sa toplom , radioaktivnom vodom . U prostoru za terapije nalaze se najmoderniji medicinski uređaji za liječenje i rehabilitaciju bolesnika . Termalne vode višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne , karbonatne hemoterme . Osnovna ljekovita svojstva potiču od njene radioaktivnosti , čiji je nosilac radon i njegovi produkti raspadanja . Stepen radioaktivnosti je terapijski optimalan , bez mogućnosti kumulacije i eventualnih neželjenih dejstava . Radon smanjuje bol , podiže opštu otpornost organizma , povoljno djeluje na neke kožne , endokrine , respiratorne , alergijske bolesti . Vode višegradske banje koriste se za prevenciju , liječenje i rehabilitaciju svih starosnih grupacija.

Pored vode , kao osnovnog fizikalnog agensa , terapijskim programom je obuhvaćena elektroterapija , sonoterapija , magnetoterapija termoterapija , kinezi i mehanoterapija . Terapijski proces je pod stalnim nadzorom kompetentnog medicinskog tima fizijatarskog profila uz mogućnost konsultivnog rada sa drugim granama medicine – internistički , neurološki , ortopedski i ginekološki slučajevi.

PROGRAM MEDICINSKE REHABILITACIJE I LIJEČENJA:

Reumatske bolesti , neurološka stanja i bolesti stanja posle hirurških intervencija i povreda , ginekološka stanja i bolesti , rad sa decom ometenom u razvoju , PROGRAM MRŠAVLJENJA vođen stručnim timom uz prilagođenu dijetu i fizičku aktivnost , obuhvaćena hidrogimnastika i hidromasaža , PROGRAM AKTIVNOG ODMORA , mogućnost korišćenja zatvorenog bazena , trim staze , teretane , saune PROGRAM KONGRESNOG TURIZMA izuzetno povoljni prostori sa salama zatvorenog i otvorenog tipa , mogućnost upotrebe telefona , faksa i računara , PROGRAM ŠKOLSKIH EKSKURZIJA PROGRAM ZA SPORTSKE EKIPE , TERAPIJSKE MOGUĆNOSTI . U terapijskom programu Višegradske banje primenjuju se vežbe u dvorani i bazenu , kupke u kadama , aplikacije parafinom , manualna i podvodna masaža , sauna , različite vrste elektroterapije , ultrazvuk itd. Prema potrebi moguća je medikamentozna terapija . Svim korisnicima omogućena je odgovarajuća dijetalna ishrana . Predavanja o kućnoj maloj hidroterapiji kao nastavku banjskog lečenja korisnika .

visegrad

visit my country booking.com

Banjski turizam u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU