Banja Slatina - Banja Luka

banja slatina banja luka banjski turizam bih

Još su Stari Rimljani koristili blagodeti termalne vode Banje Slatina, o čemu svjedoče brojna areheološka nalazišta, kao i rimski novčići koji su pronađeni u slatinskom vrelu. Izgradnja banjskog objekta i korištenje vode u ljekovite medicinske svrhe počinje u doba Austro Ugarske vladavine, a prva naučna istraživanja termalne vode Banje Slatina izvršio je prof. E. Ludwig 1888. godine.

Od tada otkrivana su i nova područja primjene ovog blaga prirode.

Danas postoji izgrađena infrastruktura koja omogućava maksimalnu iskorištenost Slatinske vode. Banja Slatina raspolaže sa izvorom termomineralne vode i peloidima koji se, kao glavni balneo faktori koriste u prevenciji, liječenju i medicinskoj rehabilitaciji. (vidi).
Temperatura vode na vrelu iznosi 42 stepena i prirodnim padom voda se dovodi do 3 zatvorena bazena izgrađena u doba Austrougarske, pažljivo obnovljena da zadovolje savremene zahtjeve i omoguće očuvanje tradicije. U zgradi se nalazi hidroterapijski bazen sa ugrađenim podvodnim masažerima.

banja slatina  002

Osim u bazenima, voda se koristi i u 18 hidroterapijskih kada što omogućava individualni pristup fizioterapeuta pacijentu u toku primjene hidroterapije. Redovno se vrši kompletna fizičko hemijska analiza termomineralne vode Banje Slatina.
Analiza koju su u aprilu 2007. godine proveli Geološki institut Srbije i Institut nuklearne nauke – Vinča, Beograd potvrđuje da voda Banje Slatina, po fizičko – hemijskim svojstvima, pripada grupi bikarbonatnih, sulfatnih, kalcijumovih, magnezijumovih, fluoridnih, gvožđevitih hipertermalnih voda. Voda Banje Slatina blagotvorno djeluje na zapaljenski reumatizam u mirnoj fazi, degenerativni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam, posljedice trauma. Poztivno djeluje i na izvjesne oblikei steriliteta – u prvom redu zapaljenskog i endokrinog porijekla. koristi se u pri terapiji hipertenzije kao i kod, funkcionalna i organska oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova.

Gostima koji u Banju Slatina dolaze na odmor ili na liječenje i rehabilitaciju na raspolaganju su smještajni kapaciteti u nekoliko objekata.

banja slatina 003Obnovljeni hotel koji raspolaže sa 1 apartmanom, 8 dvokrevetnih soba, 9 trokrevetnih i 4 četvorokrevetne sobe. Novi hotel nudi smještaj u 3 dvokrevetna apartmana, 3 jednokrevetne sobe i 27 dvokrevetnih soba. Paviljoni koji se nalaze u južnom dijelu parka raspolažu sa 3 dvokrevetna apartmana, 29 dvokrevetnih soba, 2 trokrevetne sobe i 1 četvorokrevetnom sobom. Smještajni kapacitet paviljona u jugozapadnom, sjenovitom dijelu parka čini 16 dvokrevetnih soba.
Svaki od objekata raspolaže vlastitim terapijskim dijelom. Sobe i apartmani zadovoljavaju najviše standarde moderne udobnosti i funkcionalnosti, raspolažu telefonom i televizorom, a u apartmanima postoji i priključak za Internet.
Moderno uređen restoran Restoran Banje Slatina raspolže sa 200 mjesta. U ljetnjim mjesecima otvara se bašta restorana koja pruža ugodniji boravak i uživanje u predivnom okruženju.

Ljubitelji prirode mogu uživati u šetnji do izvora pitke mineralne vode poznatih pod imenom Kiseljaci ili šetnju produžiti po kulturno-istorijski bogatoj okolini Banje Slatina, do stare crkve Brvnare ili nadgrobne ploče iz XIV vijeka koja je spomenik slovenskoj glagoljičnoj pismenosti. Prirodni ambijent u kojem je Banja Slatina smještena, kvalitet usluge kao i ljubazno osoblje učiniće Vaš boravak u Banji Slatina ugodnim.

banja luka

visit my country booking.com

Banjski turizam u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU