TURIZAM

Burek

burek

Burek je specijalitet bosanskohercegovačke kuhinje preuzet iz turske kuhinje (bur, tur.- savijati). To je pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto jufke. Zavisno od načina pripreme, u Bosni i Hercegovini se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj posudi (tepsija) u kojoj se peče. Nekada se burek pekao ispod sača. Za pravougaonu posudu, pleh, slaže se u redove. Postoji i tzv. slagani burek, koji se spravlja tako da se jufke ne motaju, nego se manji komadi tijesta posuti mesom, slažu u slojeve. Za Bosnu i Hercegovinu specifični su i buredžici, u manje zvrkove smotani komadi, koji se pečeni, posipaju smjesom pavlake, kiselog mlijeka i bijelog luka. Poslužuje se uz jogurt.

Sve pite prave se na isti način, a u Bosni i Hercegovini uobičajene su pita od zelja (zeljanica), pita od sira (sirnica), pita od krompira, pita od tikve i sl.
Mjesta gdje se mogu probati kvalitetan i ukusan burek i ostale pite su buregdžinice i mogu se naći u gotovo svim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 21 Maj 2012 09:46

Pogodaka: 11806

Bosanski lonac

bosanski lonac 02

Bosanski lonac je tradicionalno, veoma reprezentativno jelo iz Bosne i Hercegovine. Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima veoma dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara.

Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Iz kulinarske perspektive radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Najčešći sastojci bosanskog lonca su:junetina, janjetina, krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, so, biber, kupus...

bosanski lonac 01

Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 21 Maj 2012 08:59

Pogodaka: 6750

Bosanska kafa

bosanska kafa 01

Bosanska kafa dio je bosanskohercegovačkog identiteta. Ona je simbol zemlje i dio njene tradicije, ali je i odraz gurmanskog mentaliteta njenih stanovnika.

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju pijenja ovog napitka, koji je u našu zemlju stigao sa osmanskim uticajima sa Orijenta. Stoga se s pravom može reći da je kafa jedan od bosanskih nacionalnih napitaka.

Priprema tradicionalne bosanske kafe počinje prženjem zrna sirove kafe. Isprženo zrno se melje u ručnom mlinu. Tek potom se u blago zagrijanu metalnu posudu koja se zove džezva stavlja fino samljevena kafa, na koju se dodaje zavrela voda. Džezva se potom stavlja na vruću ploču, promiješa i čeka da se digne do vrha džezve, odnosno napravi finu pjenu. Kako bi talog (toz) pao na dno, dodaje se još nekoliko kapi vrele vode.

Dno džezve mora biti šire, odnosno džezva se treba sužavati prema vrhu. Treba sačekati da se kafa malo slegne i onda nam preostaje još samo kafu natočiti u fildžan i poslužiti uz rahat lokum i čašu hladne vode.

bosanska kafa 000

Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 21 Maj 2012 08:36

Pogodaka: 6475

Begova čorba

begova corba

Begova čorba u Bosnu i Hercegovinu stigla je zajedno s Otomaskim carstvom. Danas je Begova čorba tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine. Služi se kao toplo predjelo u vidu klasične supe. Osnovni sastojci Begove čorbe su pileće meso i povrće poput krompir, grah, bamija, mrkva, te začini poput celera, peršuna, paprika i sl. Sve se kuha postepeno i na laganoj vatri. Begova čorba je prilično gusta, a obično se služi s pavlakom ili nekim drugim sosom po želji.

Begova čorba obavezno se pravi tokom praznika u Bosni i Hercegovini ili svečanijih prilika.
Restorani koji nude tradicionalne bosnaskohercegovačke specijalitete između ostalog nude i ukusnu Begovu čorbu.

begova corba 01

Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 21 Maj 2012 09:25

Pogodaka: 6723

Ćevapi

cevapi cevapcici

Bosanskohercegovački nacionalni specijalitet sa roštilja i jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih brandova u inostranstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina. Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm.

Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinjama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se mogu služiti i uz rižu, pržene krompiriće (pomfrit), salatu, ajvar, no to je uglavnom praksa u inostranstvu.

Ćevapi se tradicionalno služe u ćevabdžinicama, specifičnim bosanskim lokalima posebnog kolorita, gdje se osim ćevapa na jelovniku nerijetko mogu naći i ostala, slična jela sa roštilja poput pljeskavice, sudžukica itd. Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u lepinji.

Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama od po pet, deset, petnaest i više komada, a postoje i regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa (posebno ili u snopovima od po četiri ili pet). Tako su najpoznatiji banjalučki, travnički i sarajevski ćevapi.

Datum posljednje izmjene četvrtak, 17 Maj 2012 11:39

Pogodaka: 7732

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU