Dijaspora BiH

Prema procjenama Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine(SSDBiH), u dijaspori živi više od 1,3 miliona naših građana i praktično nema mjesta na zemaljskoj kugli gdje ne žive naši ljudi.

SSDBiH osnovan je na PRVOM KONGRESU BIH DIJASPORE održanom u Sarajevu 25. i 26. maja 2002. godine sa ciljem uvezivanja i koordiniranja rada bosanskohercegovačkih udruženja koja djeluju širom svijeta. Na ovom historijskom skupu BiH iseljeništva, učestvovalo je više od 200 delegata, predstavnika različitih udruženja i asocijacija iz 23 zemlje u kojima djeluje bh. dijaspora.

Kao rezultat '1.susreta mladih Bosne i Hercegovine iz svijeta', održanom u Sarajevu u perıodu 21. – 26. 7. 2007. godine, osnovano je krovno udruženje mladih, koji žive van granica naše zemlje, pod nazivom Savez ”Mlada dijaspora” Bosne i Hercegovine.

Savez ”Mlada dijaspora” Bosne i Hercegovine je bosanskohercegovačko krovno udruženje omladinskih i studentskih organizacija iz dijaspore.

Glavni principi i ciljevi Saveza ”Mlada dijaspora” Bosne i Hercegovine su da se napokon sve omladinske/studentske organizacije povežu i da razviju užu saradnju. Prioritet je da se okupi potencijal mladih/studenata BH dijaspore, kako bi jednog dana Bosna i Hercegovina imala modernu i snažnu dijasporu. Savez ”Mlada dijaspora” Bosne i Hercegovine želi da visokoobrazovani i talentovani mladi ljudi BH dijaspore ne izgube kontakt sa BiH i da imaju u dijaspori organizaciju u čije aktivnosti mogu da se uključe ili koju mogu da iskoriste, radi stvaranja svojih ideja i projekata.

Za sada su u rad Saveza ”Mlada dijaspora” Bosne i Hercegovine uključene slijedeće organizacije: Academy of BiH (SAD), Avangarda BiH (Njemačka), Behar (Španija), BH4 (Slovenija), BHUF (Švedska), BONUS Denmark (Danska), Bosnian-Herzegovinian Youth Association of Canada (Kanada), Collegium Bosniacum (Austrija), Mladi BiH (Holandija), Mladi Federacije udruženja kulture Bosne i Hercegovine u Turskoj (Turska), Stećak (Norveška), Terra BiH (Hrvatska), Urbani pokret (Francuska) i A BiH (Italija).

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine
Adresa:
Bosnia House
36 Medley Road
Birmingham B11 2NE 
England
Telefon: 0044 (0)121 772 3052; Fax: 0044 (0) 121 773 3861
E-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU