Novac i budžet u Bosni i Hercegovini

 

novac papirniIako ova zemlja nema tako niske cijene kao destinacije u zemljama u razvoju, za Bosnu i Hercegovinu, ubrzo ćete otkriti da je veoma jeftina ako je usporedite sa zemljama zapadne Evrope i sjeverne Amerike. Hrana, izlasci, transport sve je vrlo jeftino, a postaje još jeftinije čim napustite urbane centre.

Većina hrane u Bosni i Hercegovini je vrlo kvalitetna i nije skupa. Izvrstan obrok u dobrom restoranu, uključujući i piće umjerene cijene stajat će vas 10 do 15 eura. Ukoliko želite da potrošite mnogo manje, onda za 3 KM možete pojesti pitu i jogurt, ili se snadbjeti hranom po veoma pristupačnim cijenama u jednom od mnogobrojnih postojećih supermarketa.

Izlaske možete priuštiti, ma koliko vam mali budžet bio. Cijene koštanja međugradskog transporta su veoma pristupačne. Na primjer, karta između Mostara i Sarajeva košta od 10 KM do 18 KM. Javni gradski prijevoz je veoma jeftin, dok se cijene taksi usluga razlikuju od grada do grada. No, izgleda da vrijedi pravilo: što je manji grad to je manji broj taksi vozila i taksi usluge su skuplje.

5km front velikaZa razliku od gore navedenog, smještaj u većim gradovima je ipak malo skuplji. U većini hotela ne možete naći smještaj u jednokrevetnoj sobi koji košta manje od 35 eura po noćenju ili smještaj u dvokrevetnoj sobi za manje od 38 eura za noć. Ako ste putnik ograničenog budžeta, za noćenje u privatnom smještaju ne bi trebali platiti više od 15 do 25 KM. Sve u svemu troškovi u Bosni i Hercegovini ne bi trebala iznositi više od 40 KM (20 euro) po danu. Planinari i ljudi željni avanture mogu ići na izlete koji koštaju između 25 i 75 KM, dok dvodnevni vikend aranžmani koštaju 150-200 KM, uključujući hranu, vodiča, transport i smještaj.

Valuta u Bosni i Hercegovini se zove Konvertibilna marka i ima oznaku KM tj. BAM na međunarodnim kursnim listama. Vrijednost Konvertibilne marke vezana je za kurs Eura (EUR) i to u odnosu 1 EUR = 1,955 KM.

2km front velikaCijene se u Bosni i Hercegovini izražavaju u Konvertibilnim markama (KM). Gotovinsko plaćanje se vrši također u Konvertibilnim markama. Funte, dolari, jeni i ostale značajnije svjetske valute mogu se mijenjati u bankama i mjenjačnicama (kojih ima znatno manje).Tu je također moguće zamijeniti i Konvertibilne marke u ove valute. Pri mijenjanju valuta, banke uzimaju procenat od ukupno zamijenjenog iznosa koji nije fiksiran i može varirati od banke do banke. Preporučuje se informisanje o kursu i procentu koji banka uzima prije same zamjene.

Plaćanje se može vršiti i međunarodnim kreditnim i debitnim karticama. Prednost imaju VISA i MasterCard. Iako je upotreba i plaćanje kreditnim karticama u porastu, preporučuje se ne oslanjanje isključivo na iste jer se npr. American Express ne prima na svim mjestima, čak i u većim gradovima. 1km front velikaPobrinite se da uvijek imate kod sebe određenu količinu gotovine, posebno kada napuštate veće gradove, jer u manjim mjestima i selima često nema bankomata niti se plaćanje vrši kreditnim karticama.

U većim gradovima postoje brojni bankomati na kojima gotovinu možete podići 24 sata na dan. Limiti za dnevno podizanje gotovine se kreću od 300 do 1000 KM u zavisnosti od banke kojoj pripada bankomat i kartica. U mnogo slučajeva bankomati prihvataju samo jednu vrstu kartica (VISA ili MasterCard).


NAPOMENA!

U Bosni i Hercegovini na novčanicama u istim apoenima pojavljuju se različiti likovi (slike na novčanicama). Većina novčanica zvanično je urađena u dvije varijante. Izgled i boja apoena su identični osim lika na prednjoj i slike na zadnjoj strani. I jedna i druga verzija su originalne novčanice i potpuno se ravnopravno koriste na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kursnu listu za KM i izgled novčanica u Bosni i Hercegovini možete pogledati na stranicama Centralne banke BiH www.cbbh.ba.

Kursna lista     Novčanice i kovanice KM

cbbh

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU