Banja Luka / Hram Hrista spasitelja

Hram Hrista spasitelja Banja Luka 001

Crkva Svete trojice je napravljena između dva svjetska rata u središtu Banje Luke. Izgradnja hrama trajala je od 1925. do 1929, a svečano je osvećena na Spasovdan 1939. godine. Prilikom isceniranog njemačkog bombardiranja, 12. travnja 1941, hram je pogođen i znatno je oštećen oltarski dio (apsida). U svibnju iste godine ustaše su hram proglasile "ruglom grada" i naredili Srbima, Židovima i Romima da ga, ciglu po ciglu, u potpunosti sruše.

Poslije Drugog svjetskog rata, za više od pola stoljeća, mnoge su građevine obnovljene, ali za porušeni Saborni hram nije bila dopuštena obnova, već je na mjestu na kome se nalazio hram izgrađen spomenik palim borcima. Početkom devedesetih godina banjolučka crkvena općina dobila je dozvolu za obnovu porušenog hrama, a spomenik palim borcima premješten je na obližnju lokaciju, također u vlasništvu Crkve.

Obnova hrama započela je 1993. godine kada su osveštani temelji. Ovaj svečani čin obavio je patrijarh srpske Pavao sa arhijerejima i svećenstvom Srpske pravoslavne crkve. Hram je obnovljen pod imenom Hram Hrista Spasitelja, jer je u međuvremenu u Banjoj Luci (1963-1969) izgrađen hram koji je dobio ime Svete trojice, kao uspomenu na onaj porušeni, a za koji su pravoslavni Srbi mislili da ga nikada više neće moći obnoviti.

Hram Hrista spasitelja Banja Luka 002

Hram je zidan od crvenog i žutog kamena travertina, podrijetlom iz Mezopotamije, za čiji kvalitet (iskopa i obrade) jamči prof. dr. Bilbija, stručnjak iz beogradskog Instituta za ispitivanje materijala. Zidana je troslojnim zidom: kamen, armirani beton, cigla. Kupole su pokrivene zlatnim prohrom limom, dovezenim iz Sibira. Vanjski građevinski radovi na hramu završeni su 26. rujna 2004. godine, kada je služena i prva liturgija. Svetu liturgiju je služilo 8 arhijereja sa svećenstvom i đakonima Banjalučke eparhije, a uz prisustvo nekoliko desetaka tisuća vjernika.

Sadašnji obnovljeni hram arhitektonski je identičan sa prethodnim i najviši je vjerski objekat u Banjoj Luci, sa zvonikom visokim 47 metara i kupolom od 22,5 metra. Hram je osveštao episkop Jefrem na Uzašašće 2009. godine.

Vjerski objekti u BiH

banja luka

Pravoslavni vjerski objekti u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU