Brčko / Crkva uspenja Presvete Bogorodice

crkva uspenja presvete bogorodice brcko 001

U današnjem dvorištu pravoslavne crkve u Srpskoj varoši sagrađeno je 1857. godine Srpsko narodno učilište. Uz njega je je 1868. godine postavljen kamen temeljac za pravoslavni hram koji je sagrađen i osvještan 1874. godine, posvećen Uspeniju Presvete Bogorodice. Crkva je bila podignuta u romanskom stilu sa jednim velikim i tri mala tornja. Na zvoniku je bio časovnik, a u zvoniku četiri izvanredno harmonična i glasna zvona.

U Drugom svjetskom ratu 1941. godine pravoslavni hram je porušen da bi bio obnovljen tek 1971. godine. Do tog vremena molitve su se održavale u adaptiranoj zgradi učilišta. Nažalost, i ova zgrada je stradala jer je 1968. godine zapaljena.

crkva uspenja presvete bogorodice brcko 002Kamen temeljac za novi hram postavljen je 1969. godine, a hram je završen i osvećen 1971. godine. Ovaj hram je 2002. godine renoviran i proširen, tako da danas lijepo izgleda, jer je građen u moravsko-vizantijskom stilu. Oltar je proširen i ozidana četiri tornja, dva na oltarskom dijelu hrama i dva na zadnjem dijelu, pored zvonika. Unutrašnjost Crkve je veoma lijepa, ikonostas je rađen u duborezu sa ikonama, a na zidovima su freske svetitelja. Dva velika i bogato ukrašena lustera osvjetljavaju Crkvu.

Krsna slava Crkve je Velika Gospojina ili Uspenije Presvete Bogorodice, a slava Crkvene opštine Vidovdan, kada iz Crkve kreće litija ulicama grada sve do Dobrinog spomenika. Ovim svečanostima prisustvuju mnogi vjernici iz Brčkog i okoline. Posebno je svečano na dan Svetog Save kada se slavi đačka slava, organizuju svetosavske besjede, koje potiču još od 1887. godine, kao i svetosavski balovi.

Vjerski objekti u BiH

Pravoslavni vjerski objekti u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU