Bosansko narodno pozorište Zenica

bosansko narodno pozoriste zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica osnovano je početkom 1950. godine. Repertoar Pozorišta brižljivo je sastavljan s ciljem da bude savremen i angažiran. Postavljana su djela najznačajnijih svjetskih dramatičara te brojnih bosanskohercegovačkih i južnoslovenskih autora.

Tokom svoje historije BNP Zenica je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo značajno mjesto u porodici bosanskohercegovačkih teatara. Prezentirajući vrhunska teatarska ostvarenja BNP Zenica je učestvovalo i bilo laureat na brojnim teatarskim festivalima, smotrama i susretima na prostorima ex-Jugoslavije – Pozorište je gostovalo u Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji i Vojvodini. Za plodan rad i umjetnička dostignuća Pozorište je dobilo brojene nagrade i društvena priznanja.

Osim teatarskih, BNP Zenica organizator je i domaćin različitih kulturnih i zabavnih programa i manifestacija, značajnih za cjelokupan kulturni život u gradu Zenici, u Zeničko-dobojskom kantonu i šire.

Bosansko naodno pozorište Zenica u okviru svojih produkcijskih mogučnosti tokom jedne pozorišne sezone premijerno izvodi 9-11 predstava namijenjenih publici različitih uzrasta. Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak «odrasloj» publici. Vođeno ambicijom da ide ukorak s vremenom, da doprinosi rješavanju dilema savremenog čovjeka, BNP Zenica se u svom kreativnom postupku jasno opredjeljuje za njegovanje i afirmisanje bosanskohercegovackog književnog i dramskog naslijeda. Također, posebna pažnja u repertoarskoj politici poklanja se dramatizacijama značajnih domaćih i stranih proznih djela, te stimulisanju i afirmisanju mladih dramatičara.

Tokom 60 godina postojanja BNP Zenica je izraslo u najznačajniju umjetničku instituciju u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Kroz svoje umjetničko djelovanje BNP Zenica postalo je središte i stjecište ne samo teatarskog, nego svekolikog umjetničkog i kulturnog života.

Bosanko narodno pozorište Zenica ima 5 scenskih prostora različitih vrsta: Veliku scenu, Malu Scenu, Bočnu scenu, Kabaretsku scenu i Podrumsku scenu. Osim "stalnih" scenskih prostora, unutar zgrade postoje, i u nekoliko navrata su korišteni, alternativni scenski prostori.

Scenski prostori različitih vrsta, omogućavaju da se u BNP-u Zenica mogu postavljati i igrati sve vrste predstava: od spektakularnih dramskih, opernih i baletnih postavki, preko predstava kamernog i kabaretskog tipa, do najsloženijih lutkarskih i multimedijalnih projekata.

Pozorišta u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU