Muzej - Bitka za ranjenike na Neretvi

muzej bitka za ranjenike jablanica

U blizini srušenog mosta, koji je simbol sjećanja na bitku za ranjenike na Neretvi, nalazi se Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ koji je otvoren 12.11.1978. godine, u povodu obilježavanja 35. godišnjice Bitke na Neretvi. Projektanti Muzeja su: dipl. ing. Arhitekture: Branko Tadić, Zdravko Dunđerović i Mustafa Ramić, iz Sarajeva. Ukupna površina Muzeja je 3312 m2.

U prostorima Muzeja, pored izložbene postavke „Bitka za ranjenike na Neretvi“, nalaze se i postavke: IV Korpus AR BiH i jablanička etno-kuća. Pored izložbenog prostora u zgradi Muzeja se nalazi: hol i mala dvorana za povremene izložbe, velika dvorana sa 500 mjesta i biblioteka sa čitaonicom.

Gradska biblioteka se nalazi u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ od 22.02.1984. godine. Biblioteka raspolaže sa preko 10.000 knjiga. Od otvaranja pa do kraja 2007. godine Muzej je posjetilo preko tri miliona posjetilaca. Centralna manifestacija 65.godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi obilježena je 26. aprila 2008. godine uz prisustvo preko 3.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

muzej bitka za ranjenike jablanica 002

Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ se nalazi 80 kilometara južno od Sarajeva, odnosno 45 kilometara sjeverno od Mostara. Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.

muzej bitka za ranjenike jablanica 004

Partizanske jedinice, ranjenici, narod u zbjegu, našle su se krajem februaru 1943. godine u potpunom okruženju u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline. Komadant partizanskih snaga Josip Broz Tito je, u tim teškim trenucima po partizane i ranjenike, naredio rušenje mostova. Srušena su četiri mosta na rijeci Neretvi i jedan na rijeci Rami. Njemački komadanti su tada bili ubijeđeni da partizani i ranjenici neće krenuti na istok preko rijeke Neretve, već na sjever, u dolinu rijeke Vrbas. Iz tog razloga, naredili su koncentraciju svojih snaga u dolini rijeke Vrbas. Međutim, proboj iz obruča partizani nisu izveli u tom pravcu, kako su očekivali njemački komadanti nego je izveden preko rijeke Neretve u Jablanici.

muzej bitka za ranjenike jablanica 003

Proboj preko Neretve u mnogo čemu je jedinstvena pojava u istoriji ratovanja, jer je razbijeno jako okruženje unutarnjom snagom opkoljene vojske, izmučene borbama i bez pomoći iz vana. Originalnom varkom je zavaran i nadmudren tako iskusan protivnik. Po humanosti, da se istraje, i Titovoj strateškoj zamisli, ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

Muzeji u BiH

jablanicaheader-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU