Muzej grada Zenice

muzej grada zenice

Muzej grada Zenice djeluje u novoj zgradi počev od septembra 2007. Novi reprezentativni objekat izgrađen je zahvaljujući investiciji Općine Zenica, te finansijskoj pomoći Vlade ZE-DO kantona. Arhitektonsko rješenje nove zgrade muzeja je uradio naš sugrađanin dipl. arh. Zvjezdan Turkić. Dva miliona maraka uloženih u novi Muzej mnogi Zeničani ne smatraju pretjeranim ulaganjem, jer, konačno, nakon petnaest godina ponovo su javnosti predstavljene muzejske zbirke, arheološka, historijska i etnološka.

Novi Muzej, novi koncept rada: takozvani otvoreni muzej podrazumjeva dinamičan odnos prema javnosti, organizovanje brojnih radionica, razvoj multimedijalnog centra, te česte edukativne i promotivne programe iz domena nauke i umjetnosti.

Kako je Muzej grada Zenice zamišljen kao ustanova koja svojim djelovanjem treba prekoračiti granice koje Muzeju postavlja objekat, zidovi, nužno je da egzistira u okvirima interakcije sa stanovništvom grada, ne samo da nudi programe, nego da ih i prihvata… Kako god, muzej grada Zenice je muzej budućnosti, ili bar muzej kakav bi trebao biti u novom milenijumu…

Historija Muzeja

Muzej grada Zenice je javna institucija, osnovana 1966, a osnivač je bila tadašnja Opština Zenica. Naš muzej spada u kategoriju općih muzeja. Administrativni aparat, biblioteka i 3 muzejske zbirke (arheološka, historijska i etnološka) bile su smještene u više objekata (zgradi bivše Medrese, Hadžimazića kući, Sinagogi i spomen-kući u Šerićima). Godine 1982. Muzeju grada se priključila i gradska galerija zajedno sa svojim prostorom (Dom kulture) Do 1992. godine, u našoj instituciji bilo je uposleno više od 20 radnika (stručnog i administrativnog osoblja). Također, Muzej grada Zenice bio je organizator više naučnih simpozijuma (Simpozij o antičkoj keramici 1971, Simpozij o rudarstvu i metalurgiji 1972, Simpozij o Srednjevjekovnoj Bosni i evropskoj kulturi 1973.), Savjetovanja etnologa na jugoslovenskome nivou, te organizator više arheoloških kampanja u okolici Zenice. U toku ratnog perioda (1992-1995), Muzej grada Zenice ostao je bez tri objekta, a veći dio muzejskoga materijala bio je deponovan na više neuvjetnih lokacija u gradu.

Muzeji u BiH

zenica

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU