Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder muzeji/mostar/muzej_kula/photos is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Muzej Stari most - kula Tara

[sigplus] Critical error: Image gallery folder muzeji/mostar/muzej_kula/photos is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

muzej kula tara mostar

Pored Starog mosta je odjel Muzeja Hercegovine posvećen historijatu razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta koji djeluje pod imenom "Muzej Stari most".

Muzej Stari most s vidikovcem smješten u kompleksu kule Tara, na lijevoj obali Neretve, prezentira projekt rekonstrukcije (1999-2004.) mosta iz XVI vijeka s pripadajućim kulama Tarom i Halebijom. Jednolučni kameni most, jedinstevene ljepote i konstrukcije svoda, gradio po nalogu Sulejmana Veličanstvenog od 1557-1566. godine mimar Hajrudin, a po projektu vodećeg turskog graditelja Kodže Mimara Sinana.
Muzej stvara sliku života na mostu i oko njega u svim njegovim aspektima od kulturnog/povijesnog, arhitektonskog, privrednog, vojnog do svakodnevnog. ulaz u kulu taru. Naglašena je specifičnost razvoja stare gradske jezgre i međusobno ispreplitanje mosta i grada. Istodobno sa rekonstrukcijom Starog mosta vršena su arheološka istraživanja (2001-2003.godine) koja su dala nove podatke o nastanku grada uz most i dvije kule na Neretvi, kako spominje najstariji zapis iz 1452. godine. Iskopavanja su dokazala postojanje dva starija srednjovjekovna drvena mosta.

{gallery}muzeji/mostar/muzej_kula/photos{/gallery}

Dio muzejske postavke je autentičan arheološki lokalitet ispod nivoa prilaza kuli dok je na spratovima kule izložena pokretna arheološka građa, arhivska i arhitektonska dokumentacija. S vrha kule pruža se lijep pogled na Stari grad i okolicu. Stari grad i most uvršteni su 2005. godine u svjetsko kulturno naslijeđe pod zaštitom UNESCO-a.

Muzeji u BiH

mostar

Muzeji u Mostaru

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU