BIMF - Int. muzički festival

bimf festival sarajevo

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo saopštiti da su naša dosadašnja dostignuća i rezultati prepoznati od strane Gradske Uprave i Gradonačelnika gosp Alije Behmena, te je Festival proglašen „kulturnom manifestacijom od značaja za grad Sarajevo"!
Ovo je od izuzetnog značaja i važnosti za dalji razvoj festivala, ali i izvjestan čin priznanja cjelokupnom tipu Festivala te svim našim partnerima i sponzorima koji su pružili potporu festivalu i našim zbivanjima već duži niz godina, te svim onim koji su podržali Festival na druge načine!

Internacionalni muzički festival “Bosna” je zaista jedinstven kulturni događaj u Bosni i Hercegovini. Ciljevi Festivala su obnavljanje umjetničke saradnje u Bosni i Hercegovini, razvijanje akademske saradnje, promocija bosanske kulturne baštine, te izgradnja jedne nove dimenzije grada Sarajeva u svijetu klasične muzike, ne samo u Evropi, već i šire.

Kao i obično, BIMF vjerno poklanja svojim posjetiteljima i publici magično iskustvo izvanrednih koncerata, i ova sezona neće biti nista drugačija! BIMF je obogaćen svjetski poznatim Zagrebačkim solistima, i ovo je najveći ansambl koji je BIMF ugostio do sada!
Sedma godina postojanja ipak donosi i par novina! Naše koncertne aktivnosti smo smjestili u prelijepe julske večeri za koncerte i jutra za radionice, te proširili naše aktivnosti i na dva dodatna programa – program za djecu i izložbu.
Dakle, od ove godine imamo i dječiji program „Upoznaj ME!“ , u kom ćemo djecu upoznati s instrumentima ali i umjetnicima, te muzički kamp za djecu male kompozitore pod nazivom „Vidi mama – komponujem!“, što je od izuzetnog značaja za dječiji uzrast i pravilan razvoj djeteta, te razvoj samopouzdanja kod djece i jedan zdrav pristup dječijoj prirodnoj radoznalosti i želji za znanjem. BIMF radi na pozitivnim društvenim promjenama, a cilj i namjena ovog novog programa i radionica za djecu je da osnaže djecu da razvijaju svoju zdravu radoznalost i kreativnost te otvore nove poglede na svijet ali i nove poglede na edukaciju, te da se educiraju u području klasične muzike, osluhnu svoje afinitete ka umjetničkom izražaju i zvuku kao sredstvu tog izražaja, te kao takvi odrastu u najljepši proizvod bosanskohercegovačkog društva.

Kao poseban festivalski program, ove godine predstavljamo izložbu slika pod nazivom „BIMF Vam predstavlja“ u galeriji International Peace Center (rodna kuća Maka Dizdara) u periodu 1-26 juli, 2011., na kojoj ćemo izložiti plejadu svih umjetnika koje je festival predstavio i s kojima je kolaborirao u toku svog postojanja, a tu ce se naći dobitnici raznih svjetskih takmičenja i najviših priznanja - Grammy, Oscar, Pulitzer , VanCliburn, Chopin , Naumburg, Liszt, Horowitz, između ostalih. Pozivamo Vas da nam se pridružite na izložbi!
Iako relativno mlad festival, BIMF je postigao jako puno! Veliko mi je zadovoljstvo i sreća saopštiti da je u toku proteklih godina BIMF postigao značajan rezultat na svom obrazovnom aspektu i planu akademskog povezivanja. Upravo na inicijativu moje malenkosti, uspostavljena je akademska saradnja između Univerziteta u Sarajevu i University of Nevada Las Vegas. Svečano potpisivanje ugovora između Rektora Sarajevskog Univerziteta gosp Faruka Čaklovice i Dekana College of Fine Arts na University of Nevada Las Vegas gosp Jeffrey Koep-a je obavljeno 5. septembra, 2007. u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu.
Takođe, u okviru festivalskog programa, studenti Muzičke Akademije su svih pet godina postojanja festivala uživali besplatne časove s festivalskim umjetnicima, a to je ujedno bila i jedina prilika da studiraju s umjetnicima ovakvog kalibra, te su BIMF-ovi master classes i časovi ujedno bile i jedine majstorske radionice koje su bile ponuđene na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.
Ponosna sam i počašćena da saradujem sa svim učesnicima Festivala, te im se ovim putem želim zahvaliti za njihovu podršku pri realizaciji Festivala.
Organizacija jedne ovakve kulturne manifestacije iziskuje, naravno, vrijeme, energiju i novac. Ali, nadasve, iziskuje ljude koji su voljni uloziti svoje vrijeme i trud da bi se ovo ostvarilo. Stoga se ovom prilikom želim zahvaliti svim članovima Organizacionog odbora BIMF-a za njihovu posvećenost, trud i vjeru. Hvala!
Neophodno je pomenuti da ova kulturna misija ne bi bila moguća bez podrške sponzora festivala, kao i svih onih koji su Festival podržavali na druge načine. Željela bih im se od sveg srca zahvaliti za svu njihovu pomoć i podršku.
Molim Vas - pridružite se Organizacionom odboru Internacionalnog muzičkog festivala "Bosna" u našoj misiji, sada i za ubuduće.

Sa poštovanjem,
Zemira Masleša
BIMF utemeljitelj i direktorica

zemira maslesa

sarajevo

Festivali u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU