SFF - Sarajevo Film Festival

sarajevo film festival sff

Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju jugoistočne Evrope.

Fokus na regionalnu kinematografiju kroz Takmičarske selekcije za igrani, kratki i dokumentarni film, te na filmsku industriju (CineLink), obrazovna platforma za mlade filmske stvaraoce (Sarajevo Talent Campus), te prisustvo međunarodne filmske industrije, filmskih autora i predstavnika medija, uz više od 100,000 posjetilaca, potvrđuju status SFF-a kao vodećeg filmskog festivala u regiji, kojeg priznaju kako filmski profesionalci, tako i šira publika.

Kao dio regiona u razvoju sa više od 140 miliona stanovnika, Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis u cijeloj regiji, postavlja standarde u organizaciji filmskih festivala, te promociji i prezentaciji filmova u jugoistočnoj Evropi. Nadalje, Sarajevo Film Festival u fokus međunarodne medijske pažnje postavlja filmove, filmske talente i buduće filmske projekte iz jugoistočne Evrope.

Osamnaesto izdanje Sarajevo Film Festivala će se održati od 06. do 14. jula 2012.

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, i sa željom da pomognemo obnovi civilnog života, te tako održimo kosmopolitski duh Grada, 1995. godine pokrećemo Sarajevo Film Festival. Danas, Sarajevo Film Festival predstavlja glavno sjecište za sve autore i producente iz regije, a među filmskim profesionalcima iz svijeta važi kao vrhunsko mjesto za razmjenu informacija i ideja,  kao i priliku da se upoznaju sa onim što filmska industrija regiona nudi.

Program 

Svake godine predstavljamo široki izbor filmova kako u takmičarskim tako i u netakmičarskim programima. Naš program je akreditovan od strane FIAPF-a i pruža uvid u najnoviju filmsku produkciju regiona. Okosnica programa je na filmovima iz regiona Jugoistočne Evrope (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Makedonija, Malta, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska i UNMI Kosovo) i na autorima kojima Festival pruža šansu izlaska na svjetsko tržište, ali i predstavljanje novih i inovativnih filmova visoke umjetničke vrijednosti iz cijelog svijeta.

CineLink

Jednogodišnji razvojni program koji kulminira tokom godišnjeg koprodukcijskog CineLink marketa u vrijeme trajanja Festivala, predstavlja jedinstvenu šansu za deset najboljih regionalnih projekata u oblasti dugometražnog igranog filma. CineLink nudi profesionalcima iz regionalne filmske industrije, a posebno mladim filmskim autorima, producentima i režiserima šansu da predstave  svoje najnovije projekte i produkcije, kao i filmove koji su još u fazi snimanja, stranim distrubuterima, televizijskim kućama i festivalima.  Već nekoliko zadnjih godina CineLink je najbitniji međunarodni market za nove filmove iz Jugoistočne Evrope.

Sarajevo Talent Campus

U saradnji sa Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom, 2007. godine pokrećemo Sarajevo Talent Campus, koji se svake godine održava za vrijeme trajanja Festivala. Ova zanimljiva platforma za edukaciju mladih filmskih profesionalaca, postala je najprestižniji trening događaj u regionu. Svake godine na Sarajevo Talent Campus pristigne preko dvijestotine aplikacija, a tek osamedeset najtalentovanijih ima tu privilegiju da šest dana, koliko Campus traje, prisustvuju predavanjima i radionicama koje drže neki od najznačajnijih filmskih stvarlaca današnjice.

Sarajevo grad filma
Sarajevo Film Festival već godinama gradi programske platforme koje imaju za cilj podržati razvoj i promovirati novu, mladu filmsku scenu u regiji. Upravo u tom okviru, naš recentni projekat, Sarajevo grad filma predstavlja prirodnu nadogradnju i povezivanje ova dva pravca djelovanja – obrazovanja tj. treninga i filmske industrije. Fond Sarajevo grad filma pokrenuli smo 2008. godine, sa ciljem da ohrabrimo i potaknemo mlade filmske redatelje iz regiona Jugoistočne Europe da sa svojim kolegama scenaristima, producentima i glumcima (učesnicima Sarajevo Talent Campusa) realizuju zajedničke projekte/filmove.

Festivalski centar

Festivalski centar se nalazi u Domu Armije, i nudi jedinstvenu profesionalnu, ali u isto vrijeme kreativnu i opuštenu atmosferu za razmjenu ideja. Na lokaciji Centra nalaze se sve profesionalne službe Festivala, kao i festivalski Pres centar.

Publika

Naših trinaest festivalskih programa posjeti više od 100.000 gledalaca, iz Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj filmskih profesionalaca iz svijeta kojima Sarajevo Film Festival predstavlja jedinstveno mjesto susreta sa regionalnom filmskom industrijom.

sarajevo
Festivali u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU