Administrativna podjela

 

entitetiBosna i Hercegovina je administrativno podjeljena na dva entiteta: Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine. Federacija Bosne i Hercegovine zauzima 51% površine Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska 49%. Entiteti su nastali u Dejtonskom sporazumu 1995. godine. U okviru ove podjele se nalazi i distrikt Brčko koji ne pripada ni jednom od entiteta, nego predstavlja posebnu upravnu jedinicu nad kojom suverenitet imaju institucije Bosne i Hercegovine.

Entiteti imaju jako visok stepen autonomije – imaju predsjednika, parlament, vladu i sudstvo. Entiteti imaju nadležnost u oblasti civilne uprave, zdravstva, obrazovanja, policije, prostornog uređenja i mnogim drugim oblastima, dok su na državnom nivou vanjska politika, odbrana, nadziranje granica, izbori, vanjskotrgovinska, fisklana, moentarna politika, te neke druge oblasti. Ustavom ovih entiteta je zagarantovana ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Za ravnopravnost su zadužena posebna entitetska tijela: Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Vijeće naroda Republike Srpske.

Federacija Bosne i Hercegovine je Vašingtonskim sporazumom podijeljenja na 10 kantona/županija u okviru ovog entiteta. Kantoni su:

kantoni

 

 

1. Unsko-sanski

2. Posavski

3. Tuzlanski

4. Zeničko-dobojski

5. Bosansko-podrinjski

6. Srednjobosanski

7. Hercegovačko-neretvanski

8. Zapadnohercegovački

9. Kanton Sarajevo

10. Kanton br. 10

 

Svi kantoni ili županije imaju svoju kantonalnu vladu, koja podliježe zakonima Federacije BiH. Kantoni također imaju visok stepen autonomije – imaju svoju skupštinu i vladu. Vlada ima nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, unutrašnjih poslova, te drugih oblasti vezanih za civilnu upravu.

Zadnji nivo političke podjele Bosne i Hercegovine su općine. Država se sastoji od 137 općina, od kojih su 74 u Federaciji Bosne i Hercegovine, a 63 u Republici Srpskoj. I općine također imaju svoju vladu i službe, i uglavnom su obrazovane oko najznačajnijeg grada ili mjesta u području.

Svaki kanton sastoji se od nekoliko općina. Općine se dijele na mjesne zajednice. Osim entiteta, kantona, i općina, Bosna i Hercegovina također ima i svojih sedam tzv. službenih gradova.

To su: Banja Luka, Bihać, Jajce, Mostar, Zenica,Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Grad Banja Luka i grad Mostar se nalaze u općinama istog imena, dok se Sarajevo i Istočno Sarajevo sastoje od nekoliko općina. U procesu je i prerastanje grada Tuzla u osmi službeni grad Bosne i Hercegovine.

Gradovi imaju svoje Gradsko vijeće.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU