Visoko

visoko

Općina i grad Visoko nalazi se na raskrsnici puteva, u središtu regiona Sarajevo - Zenica i zauzima prostor od 232 km2 , koji naseljava oko 44.000 stanovnika. Kao grad Visoko i predgrađe Podvisoki pominje se prvi put 1355.godine. Visoko je povijesna prijestolnica bosanskih kraljeva koji je imao jaku dubrovačku koloniju i carinu, što potvrđuje povelja kralja Tvrtka I Kotromanića iz 1355.godine, izdate u Visokom.

Duhovnost Visokog simbolizira stara Tabhanska džamija izgrađena kao vakuf visočkih tabaka (zanatlije koje su se bavile preradom kože), stari Franjevački samostan koji je 1697.godine razoren, a kasnije obnovljen i još uvijek u funkciji te crkva svetog Prokopija, koja se nalazi u naselju Podvisoki.

Inače, Visoko slovi kao grad poduzetnih ljudi i trgovaca koji znaju svoj posao.

Danas, u cijelom svijetu, Visoko je poznato kao arheološka destinacija i mjesto piramidalnog kompleksa sa dobrom perspektivom da Bosanska piramida Sunca i druge svojim konačnim pomaljanjem iz zemljine utrobe, promijene arheološko - civilizacijsku i historijsku sliku ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cijelog svijeta.

Utvrđeni kraljevski grad Visoki pominje se prvi put 1355. godine, a izgrađen je na brdu Visočica. Osim vojno – odbrambene funkcije bio je povremeno sjedište bosanskih kraljeva. Ovaj lokalitet proglašen je nacionalnim spomenikom.

visoko

Destinacije u Federaciji BiH

visoko

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU