Brčko

brcko

Grad Brčko je grad u sjeverno-istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na rijeci Savi. Na osnovu geografskog položaja, privrednih i drugih kapaciteta, Brčko predstavlja privredni i kulturni centar Bosanske Posavine. Brčko je čvorište vodenih i kopnenih puteva, koji povezuju Bosnu i Hercegovinu sa Zapadnom Evropom i zemljama Podunavlja i Crnog mora. Ono je most između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske i između Federacije i Zapadne Evrope.

Brčko je okruženo plodnim poljima i brežuljcima pokrivenim voćnjacima. Sa privredno - ekonomskog aspekta, Brčko je posebno značajno za Tuzlansko-podrinjski i Zeničko-dobojski kanton. Budućnost Brčkog leži u razvoju moderne poljoprivredne ekonomije i lake industrije. Brčko raspolaže plodnim oranicama i kvalifikovanom radnom snagom.

Zbog svog geografskog položaja, Brčko ima velike ekonomske uslove u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji te trgovini, pogotovu što posjeduje najveću tržnicu u ovom dijelu Evrope – "Arizonu". Mnoge velike državne fabrike su prošle fazu privatizacije, a paralelno s tim povećava se, već sada veliki, broj privatnih poduzeća. Upravo zbog svoga položaja, Brčko, pored tradicionalnog lovnog, ima dobre mogućnosti za razvijanje kongresnog i seoskog turizma.

Osnovno obrazovanje je devetogodišnje, obavezno i besplatno u distriktu Brčko, koji ima 16 osnovnih škola, 5 srednjih i, za sada, Ekonomski fakultet.

Brčaci ne zaobilaze ni razvoj kulture, pa stoga posjeduju bogatu narodnu biblioteku, gradsku galeriju, amatersko pozorište, dom kulture i nekoliko kulturno-umjetničkih društava. U distriktu su aktivna i tri nacionalna kulturna društva – "Prosveta", "Preporod" i "Napredak".

brcko02

Kroz Brčko protiče Brka, rječica visokih obala, a među vodenim tokovima na ovom području su i rječice Tinja, Lomnica Zovički potok, Lukavac i još nekoliko manjih vodotokova koji nabujaju tokom proljeća. Područje ima umjereno kontinentalnu klimu i veoma je pogodno za uzgoj voćarskih kultura.

Prvo spominjanje Brčkog nalazimo u turskim dokumentima iz 1548. godine kada on prestaje biti samo granična tvrđava i postaje i stanica na putu mletačke soli iz Obrovca. Već 1560. naziv Barka za naselje na obali Save zapisuje flamanski geograf Gerhard Kremer, autor prve karte svijeta, a za taj period je vezan i početak razvoja trgovine u Brčkom i preko Brčkog.

Staro gradsko jezgro uz obale Save i Brke od tridesetih godina 19. stoljeća bilježi nagli razvoj, zahvaljujući prije svega izvozu suve i sirove šljive, pa Brčko već 1870. postaje snažan trgovački centar. U drugoj polovini 19. stoljeća izgrađeni su Hotel „Posavina“ i gradska Vijećnica. Ovi objekti i danas su simboli grada, zajedno sa drugim građevinama iz tog vremena, poput kuća poznatih trgovaca, braće Krsmanovića i Kučukalića, koje su na spisku kulturnog naslijeđa BiH.

Najveća sportska manifestacija po broju učesnika i gledalaca sa takmičarima iz različitih zemalja širom svijeta je „Vidovdanska trka“, ulični maraton koji se održava u Brčkom od 1997. godine. Takođe, međunarodna sportska manifestacija, koja se tradicionalno održava u organizaciji Teniskog kluba „Prohema“ iz Brčkog, okuplja tenisere i teniserke na ITF turniru pod nazivom „Brčko open“.

Svake godine na rijeci Savi organizuje se kajak-kanu takmičenje pod nazivom „Savska regata“ u okviru kulturno-sportske manifestacije „Savski cvijet“. U okrilju nje održava se i likovna kolonija, kao i brojni koncerti, šahovski turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji.

Posebna likovna kolonija koja se održava od 1999. godine pod nazivom „Sava“ okuplja slikare iz šire regije i proizvodi likovna djela koja ostaju u fundusu brčanske Galerije i bivaju postavljena na posebno upriličenoj izložbi.

Susreti profesionalnih teatara održavaju se dugi niz godina i svake godine dobivaju širi i veći značaj po kvalitetu pozorišnih kuća i predstava koje se prezentuju pred brčanskom publikom. Ovaj pozorišni festival „izrastao je“ u jedan od najznačajnijih, ne samo u BiH nego i u regionu.

Brčko ima i svoj sajam privrede koji okuplja privrednike iz zemalja bivše Jugoslavije i šire, a koji ima i svoje sajamske manifestacije, kao što je sajam zapošljavanja, npr.

brcko

Brčko - rijeka Sava

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU