metalna industrija

MANN-HUMMEL - Tešanj

vodeća farmaceutska kompanija Bosne i Hercegovine

Bosnalijek d.d. (Bosnalijek) je najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini, osnovan 1951. godine, sa bogatim proizvodnim programom koji obuhvata 146 lijekova, na bazi 77 različitih generičkih naziva. Pored lijekova proizvodni program sadrži i jedan dodatak ishrani, te tri dezinficijensa za medicinsku upotrebu i četiri dezinficijensa za široku potrošnju.

Bosnalijek proizvodi široki asortiman lijekova za peroralnu, parenteralnu i topikalnu primjenu, s učinkom na probavni sistem i metabolizam, kardiovaskularni sistem, sistemske infekcije, kožu, koštano mišićni, nervni i respiratorni sistem, te sistemske hormonske lijekove osim spolnih hormona.

Strateški smo usmjereni ka unapređenju kvaliteta naših poslovnih i proizvodnih procesa. Zbog toga su kontinuirano usavršavanje, pažljiva analiza i brižljivo planiranje, temeljni principi našeg poslovanja. Bosnalijek je trajno orijentiran prema kupcima, čije potrebe pratimo i analiziramo s posebnom pažnjom. Rezultat je širok asortiman lijekova prilagođen potrebama korisnika.

bosnalijek vmc 02
Strategiju poslovanja baziramo prvenstveno na razvoju širokog i konkurentnog proizvodnog asortimana lijekova s visokim tržišnim potencijalom i vlastitim ljudskim resursima. Zahvaljujući tome, Bosnalijek zauzima vodeću poziciju na domaćem tržištu, a gotovo polovinu ukupnog prihoda od prodaje ostvaruje na izvoznim tržištima.
Bosnalijekovo usmjerenje ka međunarodnom poslovanju rezultiralo je visokim rastom izvoza, koji je u posljednjih pet godina uvećan četiri puta, sa ostvarenom prosječnom godišnjom stopom rasta od preko 30%.
bosnalijek vmc

Temelji Bosnalijekovog razvoja su modernizacija pogona, edukacija osoblja i usklađivanje poslovanja sa svjetskim farmaceutskim standardima, u koje je uloženo oko 118 miliona KM u posljednjih 15 godina. Moderni Razvojni centar, koji se prostire na 1842 m², opremljen je savremenim laboratorijama u kojima rade vrhunski farmaceutski stručnjaci, sa međunarodno stečenim naučnim zvanjima. Kontinuirano usvajamo nove tehnologije. Uvođenjem SAP IT sistema izvršili smo potpunu automatizaciju poslovanja.
Na kraju 2010. godine, ukupan broj zaposlenih u Bosnalijeku iznosi 631, od čega 50 % ima visoku stručnu spremu, specijalizaciju, magisterij ili doktorat.

bosnalijek vmc 03
U Bosnalijeku se dosljedno poštuju najviši svjetski standardi za farmaceutsku industriju, zahtjevi američke i evropske farmakopeje, principi GMP-a i GLP-a .
Ključni temelj Bosnalijekovog uspjeha i poslovne politike je integrirani sistem upravljanja, koji, zajedno sa GMP i GLP, obuhvata upravljanje kvalitetom 9001:2000, zaštitu okoliša 14001 i zaštitu zdravlja i sigurnosti zaposlenika na radnom mjestu OHSAS 18001:1999, za šta je Bosnalijek certificiran prema međunarodnim standardima. Odgovornim ponašanjem, Bosnalijek podiže kvalitet cijelog lanca vrijednosti u proizvodnji.

Interes i brigu za razvoj bh. društva Bosnalijek svakodnevno iskazuje podržavajući projekte i manifestacije u oblastima kulture, sporta, nauke i obrazovanja.
Posebno podstičemo obrazovanje i ostvarujemo uspješnu saradnju s farmaceutskim, medicinskim i prirodno matematičkim fakultetima, sponzorirajući radove mladih, nadarenih studenata kao i naučna dostignuća iz oblasti medicine i farmacije. Intenzivno pomažemo održavanje stručnih i naučnih skupova kao i učešće bh. stručnjaka na međunarodnim skupovima.

bosnalijek vmc 04
Zbog načina na koji Kompanija integrira brigu o društvu i okolini u svoj rad, organizacija Mozaik dodijelila je Bosnalijeku prvu nagradu za  „Društveno odgovorno preduzeće 2008. u BiH“.

Danas je Bosnalijek lider na tržištu Bosne i Hercegovine i svoje proizvode, od kojih su mnogi već prepoznatljivi brendovi, plasira na tržišta Evrope, Azije i Afrike.
Tokom 2010. godine Bosnalijek je bio prisutan na tržištima 22 zemlje, širom svijeta.

Takav uspjeh rezultat je promišljene strategije i ukupnih nastojanja zaposlenih u Bosnalijeku da kompaniju razvijaju u pravcu svjetski uglednog i priznatog proizvođača.

Zahvaljujući poslovnoj orijentaciji, čiji je imperativ izvrsnost, proteklih godina Bosnalijek ostvaruje saradnju s farmaceutskim kompanijama svjetskog glasa, kao što su: Eli Lilly, Hoffman-La Roche i drugi.
bosnalijek vmc 05

VTK Poslovni magazin "Infokom" - 2012. godina

businessmagazin

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU