Muslibegovića kuća

 

muslibegovica kuca mostar 01Muslibegovići su plemenita hercegovačka porodica čiji su članovi stoljećima bili guverneri. Članovi ove plemićke obitelji nastanili su se u Mostaru potkraj 17. stoljeća nakon pada Herceg-Novog u ruke Mlečana 1687. godine. U to vrijeme, Muslibegovići su posjedovali zemlju širom Hercegovine te su nastavili vršiti značajan uticaj na društvena i politička pitanja u regiji. Njihova kuća u Mostaru sagrađena je prije 300 godina a sastoji se od dva dijela, "familijarnog" (ženska avlija - haremluk) i "poslovnog" (muška avlija - selamluk).

Prema procjenama stručnjaka, Muslibegovića kuća jedan je od najljepših objekata na Balkanu, kada su u pitanju gradski stambeni objekti. Objekat danas, osim muzejske postavke sa starim dokumentima i artefaktima, ima i hotelski smještaj od 12 luksuznih soba.

Danski dnevni list "Jylland Posten" početkom maja, 2010. objavio je članak o najboljim svijetskim hotelima. Prema mišljenju gostiju u čijoj anketi je učestvovalo milion ljudi, među prvih deset najboljih svjetskih hotela uvršten je i bosanskohercegovački hotel Muslibegovića kuća iz Mostara.

“Muslibegovića kuća je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Hotel je živi simbol kontinuiteta bosanskohercegovačke povijesti i kulture.”

mostar

visit my country booking.com

Smještaj u Mostaru

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU