Otvorena “Konjička kuća - agroturistička atrakcija

konjic kuca 1

Jučer je u selu Borci iznad Boračkog jezera (općina Konjic) zvanično otpočela sa radom „Konjička kuća", prva agroturistička atrakcija u Bosni i Hercegovini.
Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koju su organizovali Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Općina Konjic prezentiran je program Konjičke kuće, koja će djelovati u okviru Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i predstavljati ponudu 736 poljoprivrednih gazdinstava iz konjičke općine. Konjička kuća će intenzivno raditi na uvezivanju različitih poljoprivrednih djelatnika i proizvođača u cilju postizanja što boljih tržišnih rezultata te što kvalitetnijeg zadovoljavanja potreba korisnika udruženja.

„Općina Konjic je u ovom projektu prepoznala veliku vrijednost u smislu povezivanja poljoprivrednih, turističkih i kulturno-istorijskih kapaciteta koje nudi ovo područje te njihovog značaja za budući razvoj cijele općine i smanjenja nezaposlenosti," naglasio je ovom prilikom Vahid Alibegović, pomoćnik načelnika općine Konjic.

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic čini pet udruženja građana koji su zajedničkim naporima i uz podršku donatora realizovali projekat Konjičke kuće sa rasadnikom na kojem se uzgaja voće i povrće na tradicionalan i "zdrav" način. Konjička kuća će stoga za sve posjetioce i prolaznike biti prava adresa za narudžbu ili direktnu kupovinu tipičnih proizvoda s područja općine Konjic.

Takođe, Konjička kuća, smještena tačno na mjestu ukrštanja magistralne ceste Konjic-Glavatičevo i antičke ceste koja je svojevremeno s juga vodila prema sjevernim krajevima BiH, sa svojim novoizgrađenim smještajnim kapacitetima i restoranom predstavljaće i mjesto za relaksaciju, odmor i otkrivanje prirodnih, istorijskih i turističkih ljepota Hercegovine.

„Još prije nekoliko godina došli smo na ideju da ono što proizvodimo na području općine pokušamo bolje plasirati i pokazati građanstvu. Ideju smo predložili općini Konjic i našim donatorima, koji su je prigrlili, pa danas svi možemo vidjeti rezultat ove zajedničke inicijative. Ideja Konjičke kuće povezuje turizam, ruralni razvoj i običnog čovjeka – seljaka. Svi naši posjetioci ovdje će moći konzumirati domaće, tradicionalne prehrambene proizvode, a to znači - niti organske niti komercijalne, već onakve kakve su ovdje odvajkada proizvodili naši preci," rekao je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Nusret Avdibegović.

Svečanosti otvarenja „Konjičke kuće" prisustvovali su i partneri projekta, odnosno predstavnici organizacije OXFAM u BiH, Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), Općine Konjic te Nevladine organizacije „Wigwam" koji je najboljim poljoprivrednicima dodijelila specijalna priznanja.

„Konjička kuća dio je našeg projekta „Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini i Egiptu", kojeg finansira IFAD, a provodi Oxfam u Bosni i Hercegovini i time doprinosi umrežavanju malih poljoprivrednih proizvođača i njihovom povezivanju s turističkim sektorom, te općenito jačanju lokalnih zajednica," istakla je Selma Laganin ispred organizacije Oxfam u BiH.

konjic kuca 2

vijesti.ba

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU