Kuvajćani poludjeli za BiH, ali se promet ne registrira!

bih

Nova sezona donijela veliki optimizam, ali otkrila probleme

Turistički radnici u BiH s velikim optimizmom ulaze u ljetnu sezonu, od koje očekuju mnogo. Iako su statistike u ovoj oblasti varljive, zbog enormnog broja neprijavljenih gostiju i one postojeće pokazuju da je početak godine dobar. Tako je, primjerice, u Sarajevu u prva četiri mjeseca 2016. zabilježeno povećanje broja turista za devet, a noćenja za 14 posto.

Luksuz u prirodi

- Bosna i Hercegovina i ove je godine destinacija koju preporučuju brojnih svjetski turistički magazini, dnevnici... Imamo sve više upita o mogućnostima boravka u BiH. Turisti su sve zahtjevniji, traže se luksuzni smještaj u prirodi, savremeno opremljeni autokampovi, ekstremni turizam sa smještajem u hotelima s pet zvjezdica... Takve upite uglavnom dobivamo iz sjeverne Evrope, Švedske, Finske – objašnjava Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Dobra vijest, dodaje ona, jeste i da su sve više za našu zemlju zainteresirani veliki touroperatori iz Kuvajta. Iz te zemlje, kako objašnjava, zainteresirani su za mnogo ozbiljnije aranžmane od postojećih, jer smatraju da su dosadašnje posjete na vrlo niskom nivou organizacije. Takva inicijativa pojavila se s kuvajtske strane, posredstvom naše ambasade u toj zemlji.

Novi zakoni

- Oni žele da uozbilje tu priču, da to podignu na viši stepen, da se, praktično, država uključi i u kontrolu davanja smještaja turistima, s obzirom na to da turisti iz Kuvajta imaju posebne zahtjeve, jer žele individualne objekte za smještaj, malo bolje, da ne kažem luksuzno opremljene. Oni sada dolaze čarter-letovima i to su kombinacije nekih agencija kuvajtskih državljana koje su osnovane ovdje, to je nešto više poluprivatno. Mi uopće nemamo ni evidenciju o njihovom smještaju u privatnim objektima. Na Ilidži, naprimjer, nijedna kuća nije registrovana pri Turističkoj zajednici kao smještajni objekt za izdavanje turistima, a svi znamo da oni u njima masovno odsjedaju – objašnjava Hadžiefendić-Mešić.

kuv3

Hadžiefendić-Mešić: Sve više upita

Priznaje da se pomalo gube konci i da se turistički promet ne može pratiti. Zbog toga su zvanični podaci izuzetno skromni u odnosu na stvarno stanje na terenu. Upitana čija je to greška, Hadžiefendić-Mešić kaže da je za to kriv sistem te da se koriste i najmanje pukotine kako bi se djelovalo izvan njega.

- To se vidi kada želite rezervisati smještaj, a smještaja nema. U Sarajevu ima 200 hotela, a registrirano ih je 13-14 – zaključuje Hadžiefendić-Mešić.

edita djapo

Đapo: Evropske prakse

Kako bi bili riješeni neki od problema s kojima se susreće turistički sektor u Federaciji BiH, Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, kaže da su u pripremi tri nova zakona: o turizmu, boravišnoj taksi i ugostiteljstvu.

- Novim zakonima propisujemo obavezu registracije svih poslovnih subjekata koji se bave turističko-ugostiteljskom djelatnošću. Naši zakoni pratit će i evropske prakse, uzeti u obzir specifičnosti naše ustavne strukture, ali ključnu ulogu u kontroli prijave turista i naplate boravišnih taksi imat će nadležni inspekcijski organi i sigurnosni organi – objašnjava ministrica Đapo.

Hvalospjevi svjetskih medija

Đapo kaže da, prema svim pokazateljima, raste broj posjeta stranih turista u BiH u poređenju sa 2015. godinom, tako da se nastavlja pozitivni trend rasta.

- I prestižni svjetski mediji pisali su hvalospjeve o BiH, kao šarmantnoj zemlji, vrijednoj posjete, što je, također, doprinijelo povećanju zainteresovanosti za našu zemlju i BiH polako počinje zauzimati značajno mjesto na ljestvici evropskih turističkih destinacija – kaže ministrica Đapo, objašnjavajući da predstoji još mnogo posla da privučemo turiste i da produžimo njihov boravak u našoj zemlji, da naša turistička ponuda odgovori na njihove zahtjeve i potrebe.

Autor: B. TURKOVIĆ - Avaz

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU