Bijambare pun pogodak za posjetioce

Osman Delić, direktor Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja, sa saradnicama posjetio je Općinu Ilijaš.

bijamb
Povod sastanka je planiranje aktivnosti o uspostavljanju autobuskog stajališta na magistralnom putu M-18, koji će prije svega koristiti za potrebe posjetitelja zaštićenog prirodnog područja Bijambare.

Parking

Nadležna Služba za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš zajedno sa Direkcijom za ceste KS-a izlazila je na teren, i zajedno sa KJU za zaštićena prirodna područja pronašli su rješenje. U narednom periodu pristupiće se izradi idejnog projekta i pribavljanju potrebne dokumentacije o građenju.

Također, razgovarano je i o proširenju postojećeg parkinga za kojim se ukazala potreba zbog povećanog broja posjetitelja.

Delić je upoznao načelnika Akifa Fazlića sa realizovanim projektima u 2015. kao i o planovima za 2016.

- Zaštićeno područje Bijambara pokriveno je videonadzorom, tako je sada bezbjednije za posjetioce, a oni koji nisu dobronamjerni na tom prostoru i koji uništavaju mobilijar sada će lakše biti sankcionisani. Urađena je i puštena u funkciju jedna zimska koliba sa 60-ak mjesta koja je na raspolaganju posjetiocima. Urađen je projekt i završena je tenderska dokumentacija pećinskog čovjeka u prostoru srednje Bijambarske pećine, završena je projektna dokumentacija i brzo će biti raspisan tender za bioprečistač. Završena je kompletna trim-staza, postavljeno je 12 novih nadstrešnica sa klupama i korpama. U narednoj godini u saradnji sa Općinom Ilijaš nastojat ćemo rekonstruisati jedan dio staze kojom se kreće eko-voz, rekao je Delić.

Kasarna

Federalnom Ministarstva turizma i okoliša aplicirali su za projekt za jednu univerzalnu sportsku plohu za odbojku, košarku i fudbal na lokalitetu Bijambara.

- Resorno ministarstvo je predložilo Vladi KS-a da se izvrši legalizaciju dva objekta bivše kasarne na Bijambarama kako bi se pristupilo izradi izvedbenog projekta i da bi se mogla tražiti sredstva za rekonstrukciju ovih objekata. Planiramo da u narednoj godini obezbijedimo sredstva za nabavku novog, savremenog vozića, a postojeći voz ćemo prebaciti na zaštićeni pejzaž Trebević, kazao je Delić.

Oslobođenje

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU