FOTO: Eko-nakit za Novu godinu

nakit 01

Jeste li razmišljali o tome da svoj plastični nakit za jelku zamijenite onim ekološkim?

Na prvi pogled se čini da je to manje zanimljivo, jer ekološki materijali nisu bojeni vještačkim bojama, nemaju pregršt detalja na sebi , ne svijetle i čini se da nisu tako atraktivni, ali mi smatramo da to nije točno.

Studenti Visoke škole za turizam i menadžment Konjic došli su na ideju da izrade nakit od recikliranih materijala i voća. Kugle su izrađivali od starih časopisa, a sušene citruse su obogaćivali anisom i cimetom i tako pravili mirišljave detalje za jelke koje se nalaze na nekoliko lokacija u gradu. Ovaj nakit nije imao glomaznu ambalažu, poslije praznika neće biti odložen u kontejner, nego u kompost, a i sam proces izrade je bio zabavan.

nakit 02

Cilj ovog gesta je skrenuti pažnju na očuvanje okoliša. Živimo u turbulentnom vremenu u kom su nam dostupni jeftinimaterijali za jednokratnu upotrebu i po navici se svi opredjeljujemo za njih, a onda ih neselektivno odlažemo u našu životnu sredinu koju zagađujemo, ne razmišljajući o tome da ih možemo reciklirati ili prenamijeniti za nešto drugo.

nakit 03
Bosna i Hercegovina spada u manje zagađene zemlje, a naša obaveza je da to sačuvamo, i koliko je moguće još više povećamo kvalitetu i čistoću naše vode, vazduha i zemljišta. Ovi resursi su neophodni za naš život i opstanak, ali su i ogroman turistički potencijal koji moramo prepoznati i prezentirati već zagađenoj Europi, koja je sita betona i prašine, a žudi za zelenilom i čistim rijekama bogatim florom i faunom.

nakit 04 Pošto je vrijeme darivanja, umjesto poklona šaljemo svima poruku da što manje zagađujete sredinu, reciklirate i selektivno odvajate svoj otpad, a priroda će nas višestruko nagraditi.

Vanja Šunjić

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU