Kako su ljepote i mir Tajana postale dostupne svima

pravi-tajan

Tajan se nalazi između općina Zavidovići, Kakanj i Vareš. Područje Parka prirode koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.297 m bogato je endemskim biljkama, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, speleološkim objektima i jezerima.

Ništa, osim neke divljači povremeno, na Tajanu nije bilo službeno zaštićeno, niti je bilo planirano da se zaštiti prostornim i regulacionim planovima. Turizam u Kamenici i široj okolini niko nije razmatrao ozbiljno. Drvna industrija je bila primarna ekonomska djelatnost, a na brzake rječice Gostović oko su bacili "kapitalni investitoriˮ namjeravajući ih ukrotiti turbinama malih hidroelektrana.

Tajanske šume sijeku se još od perioda Austro-Ugarske, a lokalno lovačko društvo lovi i kontrolira lovište, ali u skladu s kakvim-takvim važećim propisima i lovačkom etikom, ako takva i postoji.

Od zamisli do realizacije

Grupa avanturista i ljubitelja prirode okupljenih u "Atom", udruženje koje se bavi ekstremnim sportovima i istraživanjem, skoro su svaki vikend provodili u Kamenici podno planine Tajan, u kraju izrazitih prirodnih ljepota kakvih nam u Bosni i Hercegovini, složite ćete se, i ne nedostaje.

Ali uprkos planovima, "tradicijiˮ i "kapitalnim investicijamaˮ, atomci su maštali o tome da Tajan postane zaštićeno prirodno područje, a ta su se maštanja uobličila u inicijativu za proglašenje zaštićenog područja zbog niza izrazitih prirodnih vrijednosti koje treba sačuvati i koje ujedno predstavljaju i turistički potencijal.

Inicijativa je naišla na razumijevanje općinskih vlasti, a nešto kasnije nesebično proslijeđena na kantonalni nivo gdje je 2008. godine, na zadovoljstvo mnogih, rezultirala proglašenjem Spomenika prirode "Tajanˮ.

Uz pomoć sredstava Evropske unije dodijeljenih Turističkoj zajednici ZDK-a za realizaciju projekta čija je ukupna vrijednost 468.000 eura, a odobrena grant sredstva Evropske unije iz IPA fondova iznosila su 350.000 eura, osigurana je infrastruktura i obuka kapaciteta potrebnih za samoodrživo djelovanje ovakvog jednog parka.

Projekt je završen prije nekoliko dana i Tajan je dobio uređene i markirane staze, mostove i prijelaze u pećinama, sportske terene i osmatračnice za posmatranje životinja. Obučeni su vodiči i rendžeri, napravljen je centar za informacije i osigurana oprema za iznajmljivanje posjetiocima. Smještajni kapaciteti su standardizirani i mogu primiti oko 200 turista, a u vlasništvu su stanovnika Kamenice i Zavidovića.

Perspektiva za poboljšanje

Istina, možemo analizirati i nalaziti nedostatke: nedovršena internetska stranica, neadekvatno uređeni informacijski centar, loš promotivni materijal. Međutim, činjenica je da Spomenik prirode "Tajan" kao institucija postoji i radi.

Tajne Tajana dostupne su turistima te stranim i domaćim ljubiteljima prirode. Na samom početku je na neodređeno vrijeme zaposleno šest rendžera. Deset certificiranih vodiča angažirano je sezonski i po potrebi, a petnaest porodica ostvaruje prihod pružajući ugostiteljske usluge posjetiocima. Značajna je i činjenica koliko se postiglo zaštitom biljnih i životinjskih vrsta u ovom području.

Lokalna zajednica, širokih svjetonazora, u saradnji s grupom entuzijasta i razumnom lokalnom vladom napravila je veliki korak naprijed i za sebe, i za zavičaj i za Zeničko-dobojski kanton. Danas je jedan dio Bosne i Hercegovine bolji nego što je bio jučer i u perspektivi je da bude još bolji.

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU