Turistički biser: Etno selo u Kamičanima otvara se u maju naredne godine

kamicani 01

U zaseoku Kamičana kod Prijedora, na mjestu gdje je, prije samo dvije godine bila livada, danas se nazire kompleks od čije ljepote zastaje dah.

Naime, bračni par Đonlagić iz Prijedora, Borka i Kadir, odlučili su svu stečenu imovinu, zarađenu tokom 30 godina rada u Švajcarskoj da investiraju u izgradnju prvog potkozarskog etno sela u Kamičanima, kako bi ovom dijelu Republike Srpske dali turistički potencijal.

Supružnici poručuju da će ovaj kraj dobiti sportsko -rekreativno – turistički centar koji će biti na ponos čitave regije. Za samo šest mjeseci dobilo već jezero u kojem pliva oko pola tone šarana, dvije kuće za odmor sa po devet ležajeva, nekoliko drvenih mostova, ljetnjikovac, ukrasnu ogradu...Za dvije godine gradnje oaze, uložili su više od 1,5 miliona KM.

kamicani 02

Inače, Kadir Đonlagić iz Kamičana, živi i radi u Švajcarskoj gdje je vlasnik firmi "Alma trans" i "Alma cargo" koje se bave transportom i zapošljavaju 32 radnika. Sa suprugom Borkom porijeklom iz Nikšića već pune dvije godine gradi ovo etno selo koje se nalazi četiri kilometra od Kozarca, na površini od 13 000 kvadratnih metara gdje planiraju veliko turističko naselje.

"Željeli smo da ulažemo u ovaj kraj i da naši gosti, pogotovo stranci upoznaju ove naše predivne predjele pod Kozarom i širu okolinu", rekao je Đonlagić.

On je dodao da će pored 90 ležajeva za prenoćište, ovo etno selo imati i sportske terene, zatvoreni bazen, školu jahanja i turistički vozić koji će zainteresovane voziti do susjednog Kozarca i Kozare te do Prijedora.

"Mi već sada imamo veliki broj gostiju, čemu se nismo nadali u ovoj fazi izgradnje, a sa druge strane za sve ovo što smo planirali da izgradimo nemamo više zemljišnih kapaciteta te sada sve stoji do lokalne zajednice, da li će dozvoliti da se proširujemo kako bismo dobili dio državne zemlje u koncesiju", istakao je Đonlagić.

On je dodao da ovaj kompleks različitih sadržaja uključuje i otvaranje tridesetak novih radnih mjesta. Borka Đonlagić je potvrdila da će to biti etno selo, a li u njihovom stilu, što znači da će spolja objekti biti dio prirodnog ambijenta, a da će unutrašnjost svih objekata biti uređena na najmoderniji način uz ponudu najraznovrsinijih jela internacionalne i domaće kuhinje.

kamicani 03

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić posjetio je nedavno ovo etno selo u izgradnji gdje je sa vlasnikom Kadirom Đonlagićem razgovarao o mogućnostima podrške lokalne zajednice ovom projektu značajnom za razvojturizma.

"Ono što smo vidjeli daje nadu da ćemo dobiti jedan prekrasan objekat koji neće koristiti samo Prijedorčani već i strani gosti jer su ideje vlasnika izuzetne", kazao je Pavić.

On smatra i da će vlasnik sa predočenim idejama i zdravim rezonom dovući dosta turista iz inostransta koji će moći da uživaju u ovom potkozarskom mjestu i u ovim objektima koje je napravio.

"Ideja je da se ovo etno selo poveže sa Kozarom i drugim turističkim destinacijama na području grada je izuzetna i sigurno je da će ona zaživjeti, a razgovarali smo i o tome da je ovo za njega već mali prostor i naći ćemo načina da se on proširi", izjavio je Pavić.

Za kraj, vlasnici Kadir i Borka Đonlagiću najavili su da će zvanično otvaranje etno sela biti u maju iduće godine. Očekuju da će etno selo "Oaza B. K. Đonlagić" postati biser turističke ponude ovog dijela BiH.

kamicani 04

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU