Za obnovu trebevićke žičare donacija 3,8 miliona franaka

zicaraSARAJEVO, Edmond Oferman iz švajcarskog zimskog centra Grahen danas je gradu Sarajevu ponudio privatnu donaciju u iznosu od 3,8 miliona švajcarskih franaka za obnovu trebevićke žičare.

Riječ je o materijalnoj donaciji koja uključuje elektromehaničku instalaciju, sačinjenu od upravljačke jedinice i motora, koju će isporučiti i instalirati specijalna međunarodna kompanija prema izboru Ofermana, saopšteno je iz Gradske uprave Sarajeva.

U svojoj ponudi, Oferman je istakao podršku stručnog tima švajcarskih inženjera, te uslov da sve bude instalirano i provedeno prema evropskim standardima.

Uslov koji je Oferman postavio je i to da do kraja maja 2015. godine bude postavljen prvi stub, kako bi se pristupilo instalaciji elektromehaničke opreme.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji se sastao danas sa švajcarskom delegacijom, predvođenom ambasadorom Švajcarske u BiH Andreom Šalerom, zahvalio je na velikodušnoj donaciji, i istako da je njom kompletirana već ranije donirana oprema za trebevićku žičaru.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin izrazio je zahvalnost na donaciji i naglasio da se ne radi samo o obnovi žičare, nego i o revitalizaciji Trebevića kao olimpijskog i turističkog centra.

On se saglasio sa Komšićem da kompletan projekat treba posmatrati kao jedinstven projekat Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Predstoji formiranje ekspertskog tima sačinjenog od domaćih i švajcarskih stručnjaka koji će obaviti sve pripreme kako bi se krenulo sa projektom.

Šaler je pozvao gradske vlasti da iskoriste ovu donaciju na najbolji mogući način.

„Ovo je jedan od prvih infrastrukturalnih projekata koji povezuje Sarajevo i Istočno Sarajevo", istakao je Šaler, te dodao da švajcarska Ambasada u BiH, zajedno sa Delegacijom EU u BiH, podržava privatnu i velikodušnu ponudu Ofermana.

Holger Šreder, član delegacije ispred Evropske komisije koja je finansirala studiju izvodljivosti, podržao je projekat obnove trebevićke žičare i naglasio spremnost i otvorenost za dalju podršku, pogotovo kad je riječ o iskorištavanju turističkih potencijala i buduće turističke ponude Trebevića.

Izvor: Srna

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU