U RS očekuju više gostiju i snijega - Uskoro otvaranje zimske turističke sezone

Zimski turistički centri u RS uveliko se pripremaju za start ovogodišnje sezone na planinskim centrima, od koje se očekuje da bude uspješnija od prethodne.

Tako će RS i ove sezone najveći broj ljubitelja skijanja dočekati na olimpijskoj planini Jahorini i krajiškoj ljepotici Kozari, koje su i prošle zimske sezone ugostile veliki broj domaćih i stranih turista i tako zabilježile dobre rezultate.

jahorina

U zimskim centrima ističu da u ovogodišnjoj sezoni očekuju veći broj gostiju, ali i dovoljno snijega kako bi užitak bio potpun. A da samo zima ne donosi dobre rezultate, pokazuju i statistički podaci, po kojima je u prvih osam mjeseci ove godine, dakle i tokom proljeća i ljeta, ostvareno 96.000 noćenja u planinskim centrima, što je za 2,5% više nego prethodne godine.

Maida Ibrišagić-Hrstić, ministar trgovine i turizma RS, rekla je da je zimski turizam u RS jedan od najznačajnijih vidova turizma, u koji se mnogo ulaže i koji se adekvatno promoviše, kako u zemlji tako i u inostranstvu na sajmovima.

- Prošla zimska sezona zabilježila je dobre rezultate, kada je riječ o posjeti turista našim planinama, a snježnog pokrivača nije manjkalo, pa je sezona bila uspješnija nego godinu ranije. Dovoljno razloga imamo da od predstojeće zimske sezone očekujemo još bolje rezultate - kazala je Ibrišagić-Hrstić.

Inače, otvaranje ovogodišnje zimske turističke sezone planirano je prigodnim i već tradicionalnim manifestacijama. Tako je na Jahorini, od 8. do 10. novembra, planirano druženje na kojem će učestvovati predstavnici turističkih agencija i turoperatora iz zemlje i regiona, a najavljen je dolazak oko 50 predstavnika turističkih agencija iz Rusije.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS rekli su da je zvanično otvaranje zimske sezone najavljeno za početak decembra manifestacijom "Ski opening". Prema njihovom mišljenju, važan adut predstojeće sezone je činjenica da će turistima na raspolaganju biti i brojni domaći proizvodi koji će prikazati našu kulturu i tradiciju.

Ibrišagić-Hrstić je rekla da se konstantno radi na unapređenju turističkih sadržaja, te da potencijal koji imamo kad su u pitanju prirodna bogatstva ne dozvoljava da turizam ne donosi rezultate.

U Olimpijskom centru Jahorina, koji je sinonim za skijanje, rekli su da pripreme traju neprestano i da su već sada spremni za početak zimske sezone sa svim svojim uslugama i sadržajima, te izrazili nadu da će ove godine imati više snijega, ali i gostiju. Od važnijih pripremnih radova istakli su punjenje akumulacije za vještački snijeg, remont uređaja i drugo.

Izvor Nezavisne novine

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU