Prijedor prednjači u razvoju biciklizma u RS

Prijedor, u odnosu na ostale lokalne zajednice, prednjači u velikim projektima za razvoj biciklističkog turizma u Republici Srpskoj, izjavila je Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije Republike Srpske.

- Razvoj biciklističkog turizma uklapa se u ono što mi promovišemo, a to je aktivan odmor. Aktivan odmor ima sve više poklonika među domaćim i stranim turistima, a Prijedor je najdalje otišao u kreiranju raznih turističkih proizvoda koji se tiču aktivnog odmora - rekla je Jovanovićeva novinarima u Prijedoru, gdje je u petak (25. oktobra 2013. godine) predstavljena studija o lokalnim biciklističkim rutama.

Ona je naglasila da je Prijedor sistematičnije od ostalih lokalnih zajednica pristupio kreiranju biciklističkih ruta, koje u isto vrijeme sadržavaju i obilazak znamenitosti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

- Uskoro će ovaj turistički proizvod stići do potrošača, odnosno do turista koji sve više dolaze - dodala je Jovanovićeva, navodeći da je za sedam mjeseci Republiku Srpsku posjetilo sedam odsto više turista nego u istom periodu lani.

Studiju "Biciklističke rute na području Prijedora" predstavila je gradska Turistička organizacija, koja je u ovaj dokument uložila 3.000 KM. U izradi ove studije učestvovali su gradska Turistička organizacija, Odjeljenje za prostorno uređenje, Zavod za izgradnju grada i biciklistički klubovi.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić pojasnila je da studija pokazuje šta se sve nalazi u ruralnom, a šta u urbanom dijelu Prijedora, a može biti korisno za razvoj biciklističkog turizma u svih 49 mjesnih zajednica, odnosno u 70 naseljenih mjesta.

- Najduža ruta ima 90 kilometara, a najkraća 40, s tim da svaka ima etape ili podrute, s obzirom na to da ne mogu svi voziti tako velike kilometraže - navela je Ganićeva.

Navodeći da je za obilježavanje svih 13 ruta potrebno 147.000 KM, Ganićeva je rekla da će do kraja godine početi obilježavanje ruta koje povezuju čuvene prijedorske crkve-brvnare, koja je ujedno i najduža, a za šta je potrebno oko 20.000 KM.

- Na svakoj ruti biće obilježena mjesta gdje biciklisti mogu da se odmore, da jedu i piju, da kupe nešto, da razgledaju znamenitosti. Dinamika rada zavisiće od finansiranja, a osim gradu Prijedoru i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, sredstva ćemo tražiti i iz drugih izvora - najavila je Ganićeva.

Kada je riječ o finansijskim efektima, u studiji je navedena procjena da jedna KM ostvarena u turizmu stvara 1,5 KM u ostalim djelatnostima.
Izvor Nezavisne novine

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU