Možda niste znali o Nevesinju...

jezero nevesinjeNa Bačkom polju koje je nekad pripadalo kotaru Nevesinje nalazi se nekropola od više grobnica koju narod zove Vučije groblje. Prema legendi, tu je nekad davno čopor vukova napao sijeldžije koje su išle iz Jezera u Bak i većinu ih je rastrgao.

Dr Petar Miljanić (1849 – 1897) prvi je Nevesinjac koji je stekao titulu doktora nauka. Bio je lični ljekar Knjaza Nikole i predavač na više svjetskih kongresa. Prvi je na jugoslovenskim prostorima proučavao bolest gubu (lepru). Obavio je više od 800 hirurških intervencija na očima.

U pekarnici Marka Bevande u Nevesinju prije Drugog svjetskog rata sve mušterije koje su za jedan dinar kupile hljeb besplatno su dobile i porciju pasulja. Svakog dana oko podne čim je čorba bila kuvana pred Bevandinom pekarom bi zatrubila truba pozivajući sirotinju na ručak.

Prije nego što se 1928. godine nasukao kod obala Čilea parobrod "Nevesinje" je desetak godina uspješno krstario svjetskim morima. Pošto je nekim čudom ipak spašen, nastavio je ploviti pod imenom "Kokuimbe", a kasnije i kao "Valparasio". Tokom Drugog svjetskog rata plovio je pod imenom "Franka", a nakon rata brod je nosio naziv "Kordun". Burni život okončao je 1959. godine u rezalaštu u Hong Kongu.

Rosulja, biljka mesožderka, prvi put je pronađena u BiH u Nevesinjskom polju, na lokalitetu Srednje Vode 1954. godine. Botaničari su bili iznenađeni pošto se vjerovalo da stanište biljke ne može biti na ovoj nadmorskoj visini.

Prva galerija u Nevesinju otvorena je u Sahat kuli. Izložene su slike Avdije Ćorića.

Autor čuvene rečenice "Zaustavite planetu, hoću da siđem" je rođeni Mostarac nevesinjskog porijekla Jakov Grobarov (pravo ime Miladin Kovačević). Neko vrijeme proveo u nevesinjskom sirotištu, a nakon prelaska u Beograd prehranjivao se kupanjem mrtvaca, pa je po tome uzeo pseudonim Grobarov.

Izvor Radio Nevesinje

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU