Foča i Plužine kreću u prekograničnu saradnju na razvoju turizma

sutjeskaProjekat "Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine", koji finansira EU putem IPA fonda u okviru Prekograničnog programa BiH i Crne Gore u ukupnom iznosu od 376.040 EUR, ove opštine će, sa svojim turističkim organizacijama, realizovati u naredne dvije godine, prenosi portal Capital.ba.

Projektne aktivnosti, koje u BiH provodi opština Foča kao korisnik grant sredstava, finansira Delegacija Evropske unije u BiH sa 152.988 EUR.

Menadžer projekta Marija Bakrač istakla je da je glavni cilj projekta povećanje potencijala za prekograničnu saradnju između BiH i Crne Gore, što doprinosi procesu evropskih integracija obje zemlje, kao i održivom razvoju u pograničnim oblastima.

- Projekat je fokusiran na povećanje društveno-ekonomskog razvoja opština Foča i Plužine putem saradnje između aktera javnog, privatnog i civilnog sektora u okviru glavnih razvojnih oblasti, kao što su turizam, ruralni razvoj i zaštita životne sredine - rekla je Bakračeva na predstavljanju projekta novinarima.

Ona je dodala da su ciljne grupe projekta lokalne vlasti, lokalne turističke organizacije, nevladine organizacije, mala i srednja preduzeća, djeca, skiperi, spasioci, turistički vodiči, poljoprivredni proizvođači i članovi Foruma "Foča – Plužine".

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović navela je da se glavne aktivnosti projekta odnose na razvoj turizma i ruralni razvoj – obuku turističkih radnika, izradu zajedničke internet stranice, učešće na sajmovima turizma, obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, izradu Strategije ruralnog razvoja, podizanje svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine i drugo.

Ona je podvukla da Foča i Plužine imaju tradicionalno dobru saradnju, što potvrđuje i realizacija ovog, ali i drugih zajedničkih projekata kojima žele da poboljšaju život stanovništva i da obezbijede kvalitetnije korištenje prirodnih resursa sa kojima raspolažu ove opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil potvrdio je da su dvije prijateljske opštine već realizovale niz zajedničkih projekata u okviru prekograničnih programa EU fondova, posebno u oblastima turizma, kulture, saobraćajne infrastrukture i drugog.

Direktori turističkih organiizacija Foče i Plužina, Ljeposava Đajić i Neđeljko Jovović, predstavili su prirodne ljepote i kulturno-istorijsko naslijeđe svojih lokalnih zajednica i najavili zajedničko učešće na sajmu turizma u Novom Sadu, od 3. do 6. oktobra.
Izvor ekapija.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU