Čaša vina, autentična hrana i domaćinski ambijent - U trebinjsku vinariju "Petijević" stižu turisti iz cijelog svijeta

vinarija petijevicLokalno stanovništvo već odavno hvali njegov domaćinski i gostoljubivi duh, a poslednjih godina turisti iz najrazličitijih krajeva svijeta su se takođe uvjerili u to. U turitičkoj ekspanziji Trebinja zato nije ni čudo što je vinarija "Petijević" zauzela posebno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, broj putnika namjernika koji žele probati vino Ranka Petijevića uvećao se čak 100%.

Nameće se pitanje kako mu to uspjeva. Kako kaže za portal "eKapija.com" Ranko Petijević, razlog leži u tome da gostu ponudite istinsku domaćinsku atmosferu, jer "su se turisti zasiliti samo razgledanja vinarija".

- Prije nego što sam počeo da se bavim vinskim turizmom, obilazio sam Istru, Toskanu, Bordo i tamo upijao ideje. Upravo je praksa Istrana u spajanju domaće hrane i vina nešto što mi se najviše dopalo, a i imamo dosta sličnosti u hrani, kamenu i suncu - kaže Petijević.

Vođen onim što je naučio od Porečana, autentičnu trebinjsku hranu (pršut, sir, smokve) spaja sa svojim vinima, sorte žilavka, vranac, šardone i merlot. Tu su i loze i rakija travarica. Pravljenja od hercegovačkog bilja, ova rakija posebno je oduševila Ruse.

Iz Crne Gore i Dubrovnika na čašicu vina i druženja u Trebinje

Upravo su Rusi najbrojniji turisti koje je ovog ljeta ugostio Ranko Petijević. Zbog viznih prepreka sa Hrvatskom, Rusi su sve više okrenuli Crnoj Gori, a od Jadrana do Trebinja ipak nije daleko. Glas o vinima "Petijević" brzo se proširio, pa je tako od maja ove godine vinarija uključena u ponudu turističkih agencija "R-Tours Montenegro" i "Montenegro Express" iz Budve.

vinarija petijevic - U ovoj sezoni smo zaista zabilježili veliki uspjeh. Skoro svaki dan, počevši od 15. maja do prije nekoliko dana, imali smo ture gostiju. Osim Rusa, posjetili su nas turisti iz zapadne Evrope, komšije iz Herceg Novog, kao i Dubrovnika.

Već nekoliko godina za redom, turisti sa kruzera koji uplove u dubrovačku luku stižu i kod Ranka Petijevića, što je rezultat saradnje sa jednom turističkom agencijom iz Dubrovnika.

Tokom ljeta, ugošćava velike ture, kada u ljetnikovcu može da primi 100 gostiju, ili dva autobusa. Zimi je nešto manje, jer tada u podrum može da smjesti do dvadesetak osoba.

Predsjednik i sportista u posjeti

Bez obzira kada stignu, stranci bivaju oduševljeni dobrom atmosferom koja nastaje za stolom i među vinima "Petijević". Vlasnik kaže da oni ne dolaze da bi gustirali npr. šardone, već žele specifična vina po kojima je Trebinje poznato. A kjučan je ambijent, ne samo vino i podrum, kako kaže naš sagovornik.

U to se uvjerio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kada je sa suprugom i delegacijom nedavno izabrao baš ovu vinariju prilikom posjete Trebinju. Posle njega, srpski vaterpolista Andrija Prlainović takođe je uživao u ljetnikovcu i vinima Ranka Petijevića.

vinarija petijevic - Mi imamo dvije aktuelne sezone. Jedna počinje sredinom maja i traje do oktobra. Ova druga je aktuelna oko Nove godine, Božića i januarskih praznika pa sve do Vaskrsa - kaže Petijević.

U planu i izgradnja apartmana

Svjestan činjenice da je vinski turizam sadašnjost i velika prilika za vinare iz Trebinja, Ranko Petijević konstanto ulaže u kreiranje jedinstvenog ambijenta. Ljetnikovac je već nekoliko puta proglašen za najuređenije dvorište u Trebinju. U planu je da uskoro ponudi i smještaj u vidu apartmana, ali i još jedan ljetnikovac.

Za sada ostaje na pomenutim sortama vina, možda uvede i roze. Nije orijentisan na izvoz, već isključivo na lokalno tržište. Ali sajmove, poput onog u Novom Sadu i Vršcu, kako kaže, neće propustiti.

Teodora Brnjoš

izvor ekapija.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU