Ostatak originalnog spomenika Ivi Andriću pronađen u pjeskovitom dnu Drine

Branislav Andrić, stručni saradnik Turističke organizacije Višegrad, ovih dana je fotografišući prve radove na obnovi i revitalizaciji mosta Mehmed-paše Sokolović na Drini u Višegradu, u pjeskovitom dnu pronašao drugi dio originalnog spomenika nobelovcu Ivi Andriću, koji je 1. jula 1991. bačen u Drinu, piše na sajtu Turističke organizacije RS.

ivo andric spomenik

- Zbog radova na sanaciji višegradske ćuprije Drina je ovih dana bila djelimično pregrađena, zbog čega je na desnoj strani mosta stvoren brzak. Zahvaljujući tome voda je očistila naslage mulja i pijeska oko stubova, tako da je poslije 22 godine svjetlo dana ugledao i ovaj dio srušenog spomenika sa likom našeg nobelovca - kazuje Branislav Andrić.

On pojašnjava da je, dok je fotografisao radove oko mosta u vodi primjetio bijeli kameni blok koji je podsjećao na Andrićev spomenik.

- Ali nisam znao da li je u pitanju spomenik, ili obični kameni blok. Nalazio se na nekih metar i po dubine tako da sam morao naći nekoga ko će ga izvući do obale. U tome mi je pomogao jedan Višegradanin. Tek kad smo sa kamenog bloka skinuli blato i pijesak pojavio se poznati Andrićev lik sa naočarima - pojašnjava Branislav, dodajući da su pronađeni dio spomenika, uz pomoć još nekoliko ljudi, iznijeli iz korita Drine, kako ga voda ne bi ponovo zatrpala.

Nakon oduševljenja zbog pronalaska spomenika nametnulo se pitanje šta dalje i kuda sa njim?

- Kako sam zaposlen u Turističkoj organizaciji Višegrada, a budući da očekujemo da se do kraja godine preselimo u nove prostorije, planiramo da u okviru info centra iduće godine oformimo jednu mini muzejsku postavku posvećenu višegradskoj ćupriji i Ivi Andriću, gdje bi ovaj njegov pronađeni dio spomenika zauzimao centralno mjesto. Na taj način ovaj eksponat izuzetne vrijednosti biće dostupan za sve turiste koji dolaze u naš grad.

I Olivera Todorović, direktor Turističke organizacije Višegrad, sa oduševljenjem je podržala ideju da se pronađeni Andrićev obelisk izloži u prostorijama ove organizacije.

- Biće to izuzetan eksponat naše buduće male muzejske zbirke, a ako se u skorijoj budućnosti bude osnovao Muzej grada, sigurno da će u njemu naći svoje mjesto - naglasila je Todorović.
Izvor ekapija.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU