Svjetski dan turizma 2013: Ovogodišnji fokus pametno upravljanje vodom

Kao dio proslave WTD na Maldivima, Think Tank on Tourism and Water će okupiti djelatnike javnog i privatnog sektora turizma, vodeće stručnjake u polju očuvanja voda i medijske stručnjake da bi diskutovali o ključnim pitanjim koja obuhvataju svjetske izazove vezane za oblast voda

I ove godine će 27. septembra biti obilježen Svjetski dan turizma, koji se obilježava već 33 godine. Temom "Turizam i voda: U zaštiti naše zajedničke budućnosti' želi se naglasiti potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.

Kao što je posljednjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode.

Turizam je jedan značajan privredni sektor pa time i obavezan da predvodi u odgovornome ponašanju.

Čista i dostupna voda je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu već i za potrebe turizma. Također, raste interes turista i za turizmom posebnih interesa, koji uključuje turističke proizvode vezane ne samo uz obale mora, jezera i rijeka već i močvarnih staništa kao posebno osjetljivih područja.

Centralna će se proslava ove godine odvijati u Aziji, na Maldivima, a ponovno će se okupiti stručnjaci i predstavnici privatnog sektora. Bit će razmatrane politike i strategije kojima bi sektor turizma mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti voda.

Kao najvažniji međunarodni dan turizma, Svjetski dan turizma 2013 (World Tourism Day – WTD) je svjetska platforma koja podvlači odgovornost i obavezu turizma u osiguranju održive budućnosti vode.

U specijalnoj poruci povodom WTD 2013, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je rekao da je fokus ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma odgovornost područja turizma da sačuva i pametno upravlja vodom.

- U ovoj međunarodnoj godini saradnje u oblasti voda, pozivam institucije turizma da smanje potrošnju i poboljšaju upravljanje otpadom te pozivam pojedince da odigraju svoju ulogu misleći na okolinu kada putuju – kazao je Ban u poruci objavljenoj na web stranici Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Generalni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai izjavio je da Svjetski dan turizma nudi jedinstvenu priliku da se baci svjetlo na vodu kao sredstvo i izvor i na radnje koje su potrebne da bismo se suočili s problemom u oblasti voda.

- Pozivam sve one koji su uključeni u područje turizma da se pridruže našoj globalnoj kampanji Svjetskog dana turizma i nastave da traže inovativna rješenja da bismo osigurali da turizam doprinosi održivom pristupu izvorima vode širom svijeta – dodao je.

Kao dio proslave WTD na Maldivima, Think Tank on Tourism and Water će okupiti djelatnike javnog i privatnog sektora turizma, vodeće stručnjake u polju očuvanja voda i medijske stručnjake da bi diskutovali o ključnim pitanjim koja obuhvataju svjetske izazove vezane za oblast voda.

Povodom ovogodišnje proslave Svjetskog dana turizma, UNWTO prvi put organizuje takmičenje u pisanju eseja. S obzirom na to da je voda i turistički resurs, esej treba naglasiti važnost planiranja u oblasti voda i održivog upravljanja kao snažnog sredstva za razvoj turizma i značaj ekologije („green growth") u turističkom sektoru.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma – 27. septembra je podizanje svijesti međunarodne zajednice o značaju turizma i njegovoj društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti.

Također je važno suočiti se sa svjetskim izazovima predstavljenim u Milenijskim ciljevima razvoja UN-a (United Nations Millennium Development Goals -MDGs) te naglasiti doprinos koji sektor turizma može dati u postizanju ovih ciljeva.

BiH je od 1993. članica Svjetske turističke organizacije, koja je zadržala vodeću ulogu u oblasti turizma, a čine je 161 država i teritorija i više od 400 pridruženih članova, instituta, udruženja i dr.

Svjetska turistička organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju kao što je i Bosna i Hercegovina.
Izvor Fena

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU