Bijambare bogatije za deset stećaka

Stecak Bijambare

Prvih deset stećaka prebačeno je na zaštićeno područje Bijambare u okviru projekta izmještanja nekropole od više desetina stećaka s lokaliteta Mramorje u Čevljanovićima, što se prvi put realizira nakon rata u BiH.

Potvrdio je to Agenciji Fena direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, naglašavajući da će stećci biti smješteni u centralnom dijelu Bijambara, s desne strane ulaza prema "drvenom gradu".

"U toku je njihovo postavljanje, čišćenje, te niveliranje prostora gdje će biti smješteni. Akciju premještanja nadziru stručnjaci iz Federalnog zavoda za zaštitu spomenika", kazao je on.

Delić podvlači da će stećci na ovom mjestu biti pristupačni svim posjetiocima. Oni će biti smješteni na 1,6 hektara površine, a cijela će zona biti proglašena nacionalnim spomenikom.

"Time će prostor dobiti posebnu vrijednost, što je značajno i za apliciranje za EU i ekološke fondove", kazao je on.

Lokalitet Mramorje sadrži 39 stećaka. U toku izgradnje magistralnog puta Sarajevo-Tuzla spomenici su izmješteni s njihovih autentičnih lokacija i grupisani na trenutnom lokalitetu, gdje su bili ugroženi i izloženi rapidnom propadanju.

Radiosarajevo.ba

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU