Izraelci upoznati sa bogatom ponudom Trebinja

Trebinje

U tekstu pod naslovom „Republika Srpska i na Drini ćuprija“ /http://www.gotravel.co.il/travel/index.asp?p=2701/, uz pregršt istorijskih, geografskih, kulturnih, etno i drugih podataka i promotivnih fotografija, autor članka Rami Dovrat je prikazao doživljaj romana „Na Drini ćuprija“ u stvarnosti u kojoj se obreo.

 

Autor je kroz biografije Mehmed-paše Sokolovića, Mimar Sinana, Ive Andrića i Emira Kusturice prikazao viševijekovni multidisciplinarni obris Višegrada.

Posebno se osvrnuo na istoriju jevrejske zajednice gradića pod Bikavcem, prepričavajući razgovor i sjećanja Bukice Romano i pišući o ostacima tamošnjeg sefardskog hrama i jevrejskog groblja.

Živopisno je oslikana škola u kojoj je učio Ivo Andrić, prikazana je njegova kuća, te prezentovan projekat Andrićgrada sa svojim kapacitetima i ponudama. Opisan je i istorijat Višegradske banje.

Drugi dio prikaza odnosio se na Trebinje, pod naslovom „Trebinje – grad na rijeci“. Ističe se osebujan stari grad u blizini tromeđe sa Crnom Gorom i Hrvatskom, u kome se dotiču orijentalno i mediteransko, uz prijatnu sredozemnu klimu.

Trebinjska pijaca je doživljena kao prava atrakcija, nedaleko od živahne Trebišnjice i njenih vodenica. Istorijat grada oživljen je posebno kroz sekvencu Perovića /Arslanagića/ mosta.

Nije zaobiđen značaj Trebinja u trgovačkim putevima prohujalih vijekova, između Raguze i Carigrada, ali i razvoja modernog grada koji koristi prirodne potencijale, poput hidroelektrane.

Pijetet je dat crkvama i manastirima u okruženju sa posebnim opisom Hercegovačke Gračanice, njenim motivom i narativom o Jovanu Dučiću, te manastiru Tvrdoš.

Manastir Tvrdoš se pominje i u poglavlju o tamošnjim vinima, a istaknut je i kvalitet „Vranca“ iz Vinarije „Anđelić“.

„Gou trevel“ se odlikuje turističkim promocijama koje obiliju sadržajima iz oblasti kulture, umjetnosti, istorije i prirodnih ljepota, bez isticanja komercijalnog aspekta.

 

Ovaj projekat je logistički i sadržajno pomogla Turistička organizacija Republike Srpske, turističke organizacije Višegrada i Trebinja i Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu.

Izvor trebinjelive.info/

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU