Adrenalin i druženje od Banja Luke do Beograda - Rafting regata Vrbasom i Savom od 23. septembra do 6. oktobra

regata banjaluka beogradJedinstvena međunarodna rafting regata od Banja Luke do Beograda održače se od 23. septembra do 6. oktobra 2013. Organizacija ove manifestacije, kojom će se učesnici upoznati sa turističkom ponudom gradova i opština RS i Srbije kroz koju prolazi regata, a ujedno i podstaći sportski duh i važnost zaštite životne sredire na Savi i Vrbasu, rezultat je potpisanog protokola o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, rečeno je na jučerašnjem predstavljanju u Beogradu.

Rafting regata startuje u Banja Luci 23. septembra, a završava 6. oktobra u Beogradu. Tehnički organizatori su Rafting klub "Kanjon" iz Banja Luke i Nautički klub "Liman" iz Beograda, uz podršku Rafting saveza Srbije i Kajak, kanu i rafting saveza Republike Srpske i Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Banja Luke.

Podršku ovoj manifestaciji dalo je Predstavništvo RS u Beogradu, što je dio njihovih aktivnosti u sprovođenju protokola o jačanju saradnje između RS i Srbije. Direktor Predstavništva Mlađen Cicović rekao je na konferenciji da ovakvom regatom, osim što će se promovisati turistički potencijali i afirmisati zaštita životne sredine, i RS i Srbija žele da pokažu da, osim što jačaju veze, žele saradnju sa svima i u regionu i u svijetu.

- Mi u Predstavništvu ćemo u biti aktivni od početka do kraja regate i podržaćemo svo ono što dva saveza, dva kluba i dvije turističke organizacije, koje su uključene u organizaciju, ostvare.

Na početku regate, 23. septembra u Banja Luci, Turistička organizacija Beograda (TOB) će predstaviti potencijale srpske prestonice.

- Ovim nastavljamo uspješnu saradnju koju imamo sa Turističkom organizacijom Banja Luke, te će ovaj događaj, siguran sam, izazvati veliku pažnju javnosti - istakao je Dejan Veselinov, direktor TOB-a.

Veselinov je naglasio da će se ovim i ojačati veze RS i Srbije, promovisati sport, ekologija i turizam, a i dobiće se informacija o dešavanjima na rijekama. U bližoj budućnosti, može se očekivati i da se ponudi jedinstven turistički proizvod u vidu međunarodnog raftinga.

U finišu, 6. oktobra Beograđani će se upoznati, a neki od njih podsjetiti, turističke ponude grada na Vrbasu, jer će tog dana Turistička organizacija Banja Luke prezentovati sve ono zbog čeka vrijedi posjetiti ovaj grad.

Direktor banjalučke Turističke organizacije Ostoja Barašin rekao je za portal "eKapija.com" da su sa velikim optimizmom ušli u ovaj projekat, jer imaju podršku Predstavništva RS u Beogradu, a i Turističke organizacije Republike Srpske, koja je takođe uključena u ovaj projekat.

- Sa stanovišta Turističke organizacije Banja Luke je značajno da je ovo nastavak dobre saradnje sa Turističkom organizacijom Beograda i nadam se da će ovo biti još jedan u nizu naših uspješnih projekata, jer je to svrha našeg potpisanog sporazuma o paralelnim vezama. Želja nam je da kroz ovu regatu promovišemo jedan nov međunarodni turistički proizvod, koji do sada nismo imali na ovim prostorima, a koji će imati dugoročni značaj, sa stanovišta eksploatacije riječnih tokova i priobalja. Tako ćemo povezati opštine i gradove u slivovima rijeka Sava i Vrbas - rekao je Barašin.

Ovom atraktivnom turističkom ponudom, kaže Barašin, izlaze na svjetsko tržište, i time će privući sve one koje vole adrenalinski turizam.

- Rijeke Sava i Vrbas su cijelim tokom izuzetno atraktivne rijeke i njihovi vodeni tokovi pružaju adrenalin, jer su u pitanju različiti stepeni savladavanja, što će biti pravi izazov za sve učesnike. Regata neće ni na koji način naruštiti prirodnu sredinu - istakao je Barašin

A regata će, kako je za "ekapija.com" rekao Aleksandar Pastir, predsjednik Kajak,kanu i rafting saveza Republike Srpske, biti duga 504 km, te će se po danu prelaziti od 40 do 50 km, s tim što će učesnici imati dva dana slobodna.

- Za nas iz klubova to je veliki izazov, a očekujem i da se lokalno stanovništvo uključi. najbitnije je da promovišemo turističke potencijale, jer smatramo da Vrbas i Sava nisu dovoljno iskorišteni u ovom smislu, i po uzoru na regate na Drini, Tari i drugim rijekama, došli smo na ideju da prilagodimo regatu ljudima koji mogu to sebi da priušte u smislu vremena. Regata je besplatna, uz korištenje potrebne sigurnosne opreme - rekao je Pastir.

Od Banja Luke, regata ide preko Laktaša, Srpca, Broda, Šamca, Brčkog, Orašja, Bijeljine, Sremske Mitrovice, Šapca, Obrenovca i na kraju dolazi u Beograd. Pastir kaže da u svakom od ovih gradova imaju lokalne klubove koji se bave vodenim sportovima (u Bijeljini je u osnivanju) i koji će biti logistička podrška.

Boris Purjakov, predsjednik Rafting saveza Srbije, istakao je da će se ovom regatom zbližiti klubovi na vodi i ljudi koje vole ovaj sport, i da će saradnja RS i Srbije biti podignuta na veći nivo.
Izvor ekapija.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU