Bosanske piramide - Visoko

bosanske piramide mapa

Bosanska dolina piramida je najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina. Sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac).

Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trougao s međusobnom udaljenošću vrhova od 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru. U zaključcima Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida u augustu 2008. pedeset pet vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja je zaključilo da su “bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati.”

Georadarska i termalna snimanja piramida su potvrdila postojanje prolaza i prostorija unutar piramida. Analize uzoraka blokova s bosanske Piramide Sunca na institutima za materijale u BiH, Francuskoj i Italiji su pokazale da je riječ o betonu najbolje kvalitete, kojim je prekrivena piramida. Prema radiokarbonskim analizama provedenim 2011. u Poljskoj i pedološkim analizama (2006.) bosanske piramide su građene prije vise od 10.000 godina. Podzemni labirint ispod Visokog se pruža desetine kilometara i sastoji se od prolaza, prostorija i vjestačkih podzemnih jezera.

Istraživanja su započeta u aprilu 2005. kada je Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista u Visoko (BiH) svake godine.

Bosanska piramida Sunca je najveća piramida na svijetu s visinom od vise od 220 metara. Ima pravilnu geometriju piramide s tri dobro očuvane stranice: sjevernom, istočnom i zapadnom. Piramida je  prekrivena betonskim blokovima koji su, prema analizama bosanskohercegovačkih (2006., 2007. i 2008.) i italijanskih (2009.) instituta za materijale, po visokoj čvrstoći na pritisak i niskoj absorpciji vode, superiorniji u odnosu na moderne betone.

bosanska piramida sunca visoko

Prema mjerenjima Geodetskog zavoda BiH (2006.) orijentacija sjeverne strane prema kosmičkom sjeveru ima minimalno odstupanje od manje od jednog stepena. Nagib stranica prema osnovi je 45 stepeni. Georadarskim snimanjem njemačkih geofizičara (2007.) je potvrđeno postojanje unutrašnjih prolaza u piramidi. Hrvatski fizicari su (2010.) detektovali postojanje energetske zrake radijusa 4,5 metra koja prolazi kroz sami vrh piramide, a italijanski i finski strušnjaci su (2011.) snimili fenomen ultrazvuka takođe na vrhu piramide.

Sjena bosanske piramide Sunca tokom ljetnih mjeseci prekriva bosansku piramidu Mjeseca uoči zalaska sunca pokazujući jasan astronomski odnos između ove dvije piramide. Piramida je prekrivena nanosima zemlje i vegetacije slično kao i stotine piramida u Kini, Meksiku ili Guatemali. Federalni Institut za pedologiju je procjenio starost zemljanog prekrivača na 12.000 godina sto Bosansku piramidu Sunca čini najstarijom piramidom na Planeti. Otkriće piramide, kao i njeni energetski i astronomski fenomeni, predstavljaju magnet za turiste iz čitavog svijeta. 


Bosanska Piramida Mjeseca
 je svojom visinom od 190 metara viša od Keopsove piramide u Egiptu (147 metara). Izgrađena je kombinacijom obrađenih ploča pješčara i gline. Kamenolomi za pješčar su locirani u okolini, kao i izvor gline koja je služila kao vezivo, vodonepropusni materijal i izolacija. Dizajn piramide je terasast što je jedinstven slučaj u svijetu piramida.

Gornji sloj ploča pješčara je lijepljen na osnovica. Između dva sloja je pronađen organski materijal na arheološkoj sondi broj 20 na zapadnoj strani piramide koji je, prema radiokarbonskoj analizi Instituta za fiziku Sleskog univerziteta iz Gliwica (Poljska, 2011.), star 10.350 godina p.n.e. +/- 50 godina. Na taj način je naučno potvrđena iznimna starost gradnje bosanske piramide Mjeseca koja je starija od kultura Sumera, Babilona i drevnog Egipta.

Institut za materijale Univerziteta u Zenici je potvrdio da je različita čvrstoća i poroznost pojedinih ploča pješčara u istom redu, sto potvrđuje da su ploče obrađivane od pješčara sa različitih dubina u kamenolomima. Inače, pješčar je građevinski materijal koji se i danas koristi u gradnji zbog dobrih karakteristika. Ispod bosanske piramide Mjeseca se nalazi vodena akumulacija koja je povezana vodotokovima s piramidama Zmaja i Sunca.

visoko

Kontakt

Fondacija APBPS
Hotel Holiday Inn
Zmaja od Bosne br.4
71000 Sarajevo

Tel: + 387 33 / 259 935
Fax: + 387 33 / 259 937
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Web: www.piramidasunca.ba


3D prezentacija Bosanske doline piramida

Semir Osmanagić, osnivač Fondacije APBPS

TV prilog

The Bosnian Pyramids_ The Biggest Hoax In History? (1_4)

The Bosnian Pyramids_ The Biggest Hoax In History? (2_4)

visit my country booking.com

Morate vidjeti u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU